קושי לקבל הפסד וחוסר הצלחה

דיון מתוך פורום  ייעוץ חינוכי

06/09/2011 | 19:35 | מאת: מיכל

בני בן ה6 עלה לכיתה א' כשהוא יושב על השיעורים אם נגזר לו עקום או כשהוא צובע יוצא ממש קצת החוצה הוא ממש מתוסכל וקשה לו לקבל את זה . הוא היה היום בחוג כדור רגל והקבוצה שלו הפסידה הוא פשוט צרח צעק שם ובכה במשך שעה שלמה וניסיתי להסביר לו כשהגיע עם אביו הביתה שלפעמים בשביל להיות טובים בהמשך צריך לדעת להפסיד כי משם אנו לוקחים את הטעויות שלנו וגם למדים והוא המשיך לבכות ורצה להשאר בחדר לבד אז נתתי לו עד שנרגע ויצא החוצה מחדרו מה אני עושה לפעם הבאה כשילך לחוג איך להכין אותו? אשמח לקבל תשובה בהקדם תודה

מיכל שלום רב, ראשית – ברכות חמות לעלייתו של בנך לכיתה א', שתהיה לו שנה פורייה, טובה ובטוחה. ולשאלתך – בנך רוצה או אפילו דורש, שכל מעשה ידייו יצלחו על הצד הטוב והמושלם ביותר. כאשר לא כך הדבר, סף תסכולו נמוך, הוא בוכה, מתפרץ ומתקשה להרגע. על –כן ההי רגישה ואמפטית למצבו, כמו שעשית עד כה, רק הימנעי משיחה עימו או מהסבר בעת חוסר שקט או בכי. העבירי לו מסר, שזה בסדר לכעוס או להתעצבן כאשר קבוצתך מפסידה במשחק או כאשר הגזירה יוצאת עקומה במקום ישרה. גם אנו כמבוגרים כועסים על דברים, שלא מסתדרים כמו שרצינו. חשבי עימו מה יכול לסייע לו בויסות הרגשי במעבר בין כעס ותסכול למצב של רוגע, למשל: כניסה לחדרו (כמו שעשיתם והצליח), חיבוק גדול ללא מילים של אמא או של אבא, צפייה בטלוויזייה, כוס חלב ועוגיות או כל פתרון אחר שיכול לעזור לו. את יכולה לשתף אותו במה שעוזר לך להרגע – צעדה בים/בגינה, קריאת ספר וכו'. רצוי לא להרחיב בהסברים על הצורך בהתנסות ואף בכישלון, כדי להצליח ולהתפתח. זוהי תובנה, שנכונה בעיני רוחך. בנך רואה לנגד עיניו את הכישלון ואת התסכול , ואין הוא מבין את התובנות מכך. בנוסף, חשוב שתעודדו אותו לרוב על המאמצים שהוא עושה בחלקי חייו השונים, ולאו דווקא על התוצאה הסופית, לדוגמא: ראיתי שאתה מאוד אחראי לשיעורי הבית שלך, אני רואה שאתה מאוד משתדל ומתאמץ – אני גאה בך על כך, שיחקת יפה מאוד במשחק הכדורגל נהננו לראותך ועוד. בעזרת עידוד על מאמציו ובעזרת תיווך לרגיעה, ילמד בנך לווסת את תסכולו. בהצלחה ושנה טוב, שירלי

מנהל פורום ייעוץ חינוכי