רפלקסים

דיון מתוך פורום  פיזיולוגיה של המאמץ

26/02/2013 | 00:17 | מאת: שניאור

1) האם תגובת רפלקסים משתפרת ( מבחינת זמן תגובה) כאשר ישנה פעילות דומיננטית של המערכת הסימפאתית בעת ריצה או פעילות גופנית נמרצת אחרת? 2) האם גם פעילות של הזרוע הסימפאתית המגיעה כתגובה לסטרס משפרת את תגובת הרפלקסים בגוף? 3) היום נסעתי באוטובוס וכנראה שהנהג היה במירוץ נגד הזמן , הוא פשוט דהר באוטובוס ענק, בכביש דו סיטרי ומלא ברכבים חונים בצדדיו וכל זאת בשעות החשיכה. אז ייתכן שהראיה מתחדדת והוא דרוך ומפוקס , אך במקרה חירום אם בא רכב מהצד הנגדי ( הכביש צר) יכולת הבלימה היא הרבה יותר יעילה ? האם בלימת חירום לעצירה מוחלטת או להאטה משמעותית היא גם סוג של רפלקס (מנגנון של התנייה קלאסית- מכונית מתקרבת במהירות היוצרת סוג של בעטה שמובילה ללחיצה חזקה על הבלם)?? קשה לומר שבמקרי חירום אנו מפעילים שיקול דעת ( וזאת למרות ששיקול דעת יכול גם להתקיים במהירות של שברירי שנייה), אז האם זה באמת סוג של מנגנונים אוטומטיים??

שניאור, הפעולה שאתה מתאר של נהג האוטובוס היא יותר אינסטינגט מאשר רפלקס. רפלקס בהגדרתו היא פעולה, שמתאוררת אוטמטית, ללא מעורבות של המוח, או למידה: לדוגמה רפלקס המתיחה שיוצר את קפיצת הברך בבדיקה נוירולוגית. אינסטינגט לעומתו מגיע מרמה עצבית גבוה יותר והוא משלב למידה, כמו לחיצה על הברקס תוך חלקיקי שנייה מזמן חישת הסכנה. מחקרים הוכיחו שהפעילות של המערכת הסימפטתית משפרת תוגובות אלו.

מנהל פורום פיזיולוגיה של המאמץ