רפלקס המתיחה בביצוע תרגילים מתפרצים

דיון מתוך פורום  פיזיולוגיה של המאמץ

14/06/2012 | 19:29 | מאת: שניאור

אימון פלאומטרי גורם ליכולת לגייס יותר יחידות מוטריות בגלל שנעשה שימוש ברפלקס המתיחה. רפלקס זה גורם בעת התרגיל לגיוס של יותר יחידות מוטריות ובכך לפחות קושי לגבור על ההתנגדות. אך האם רפלקס המתיחה מעורר גם באימון של תרגילי חדר כושר המתבצעים באופן מתפרץ ( לדוגמא לחיצת חזה , לחיצת כתפיים , שכיבות שמיכה) ? בגלל שאני בא מתחום הפסיכולוגיה הקוגנטיבית , אפרק את הבעיה לרכיבים קטנים : ברפלקס המתיחה מופעל עומס רב במהירות גבוהה על השריר, והוא מתארך מעט , מעורר עקב כך כישור השריר , והוא בתורו מגייס יותר יחידות מוטוריות שעוזרות להחזיר את השריר למצבו הקודם , כלומר להתגבר על המשקל למרות העומס. אותו הדבר בבדיקה נוירולוגית של רפלקס זה , מכה עם הפטיש על הגיד גורמת למתיחה מהירה שלו, לכיווץ הארבע ראשי ולהתיישרות הברך. באימון פלאומטרי בעת הכיווץ האקצנטרי ישנה מתיחה בעלת עומס רב על השריר , מה שגורם לעירור הכישור , לגיוס יותר יחידות מוטוריות ואח"כ הכיווץ הקונצנטרי המגיע ישר אחרי נעשה חזק ועוצמתי יותר. חשבתי שגם באימון מתפרץ העקרון דומה: העבודה היא בעומס בינוני -קל כמו בתרגילים הפלאומטריים . בנוסף , בגלל שממצב מנוחה מופעלת מהירות רבה , ההתנגדות תשאף להשאר במקומה בשברירי שנייה הראשונים , רק לאחר מכן המתיחה תופסק ( מתיחה כי השריר מתכווץ אך המשקל עדיין תקוע במקום בשברירי השנייה האלה) ויתרחש כיווץ קונצנטרי המוכר כך שהמשקל מורם מעלה. ( הכי קל להסתכל על זה בלחיצת חזה על ספסל). השברירי שנייה האלה זה מה שמעניין אותי , למרות שמתבצע בהם מתח שרירי או כיווץ , השריר מתארך מעט ( במהירות איטית או מבוקרת המתיחה המהירה הזו של השריר לא תתבצע ), וזה מה שמעורר את כישור השריר .. ובתורו את רפלקס המתיחה . אז שוב , קשה למדוד את הכוח המוסף של גיוס יחידות המוטוריות האלה עקב עירור רפלקס זה כי ככל שהמהירות המתפרצת תגדל , כך גם נצטרך להקטין בהתאם את ההתנגדות - בכדי שההספק יהיה דומה ולא נקרע שריר או נשבור את העצם. אבל אולי כל זה נכון רק אם הסתייגות קלה הכוח המושג בעזרת רפלקס המתיחה הוא לא שווה בעוצמתו בכל מצב ותרגיל. רק תחשוב שגם בעת מתיחות להמסטרינג ולגלוטאוס כאשר נמתחים קדימה עם ניעות דינאמיות , הרבה פעמים מורגש כיווץ מהיר של ההמסטרינג, כאשר אנו עושים תנועה בליסטית ומהירה מדי . אז אולי עוצמת המשוב של הרפלקס הזה ( גיוס יותר יחידות מוטוריות) , תלוייה בעד כמה המהירות מתפרצת או לחילופין כמה עומס מופעל ... כך שעומס גדול ומהירות גדולה יגייסו יותר יחידות מוטוריות , ופעולות די שגרתיות ישתמשו בפחות יחידות מוטוריות נוספות ?? מה דעתך?? :))

שניאור, רפלקס המתיחה, פועל במטרה למנוע קרע של השריר.אפשר לדמות אתמנגנון הפעולה לחגורת בטיחות ברכב: כל עוד אתה מושך באופן אחיד ומבוקר היא תתארך, משיכה פתאומית תפעיל מעצור. רפלקס המתיחה יפעל או כאשר מופעלים כוחות גזירה חזקים, או כאשר המפרק מגיע לטווח תנועה שאינו מורגל לו. הפעולה של הרפלקס בזמן כוח מתפרץ או אימון פליאומטרי, היא בעיקר בזמן הכיווץ אקסטצנטרי, אז מופעלים מירב מאמצי הגזירה - Shear stress הגדרה פיזיקלית: הגוף נתון למאמץ גזירה כאשר פועלים עליו שני כוחות אשר כיוונם במקביל או בכיוון משיק לפני השטח של החומר לאורך קו אחד, הכוחות הינם באותו גודל אולם בכיוונים מנוגדים. בשונה ממאמץ מתיחה אשר מורכב מכוחות הפועלים בניצב לפני השטח.

מנהל פורום פיזיולוגיה של המאמץ