מתאם בין אורור ריאתי למספר הסיבים האדומים

דיון מתוך פורום  פיזיולוגיה של המאמץ

03/05/2016 | 19:24 | מאת: ספיר

קיים מתאם בינהם? אחוז הסיבים הלבנים או האדומים נקבע גנטית, אך הוא גם משתנה כפונקציה של סוג הפעילות , האם אנשים שלהם אוורר ריאתי טוב יותר וחמצון (הגעת חמצן) יותר טובה אז תהיה התפתחות של סיבים אדומים רבים יותר על פני הלבנים? כוונתי גם בקיום מתאם כזה אצל אנשים שאינם מתאמנים אלא גנטית יש להם קיבולת ריאות או אוורור ריאתי חזק יותר, האם גם אצלהם סיבי שריר דומינטיים יהיו יותר האדומים באופן שהם מתאימים עצמם לכמות חמצן שבין כה מגיעה בשפע ... אדם שמעשן ותפוקת הריאות שלו יורדת, גופו אינו מספק חמצן רב, האם הסיבים אט אט יהפכו ליותר לבנים ( שהרי הם אנ-אירוביים) ??

מקובל בספרות שיכולה להיות דינמיקה של שינוי בהרכב הסיבים, בדרך כלל סיבים לבנים משנים את תכונותיהם לסיבים אדומים ולא להפך. אוורור ריאתי, ורוויון החמצן בדם לא מהווים גורם מגביל אצל אדם בריא (גם לא במאמץ) לכן לא סביר שיהיו בעלי קורלציה לתכונות השריר. אפשר שכן במצבי חולי, כמו באי ספיקת לב לב או מחלת ריאות. אדם בריא שמתאמן באופן סדיר ומבצע פעילות אירובית, יהיה בעל הרכב גבוה יותר של סיבים אירוביים, אדומים.

מנהל פורום פיזיולוגיה של המאמץ