אנשים ארוכים וגבוהים

דיון מתוך פורום  פיזיולוגיה של המאמץ

31/10/2015 | 15:29 | מאת: יצחק שמיר

יש קשר ישר בין גודל מסת השריר ליכולת להפעיל יותר כוח, אז איש עם אמות וזרועות עבות יוכל להפעיל יותר סיבי שריר בזמן נתון ולהפעיל יותר כוח, אך גם אדם רזה וגבוה בעצם יש לו "יותר מסת שריר" בתרגילים מסויימים?? נניח אדם רזה וגבוה המתחרה בהורדת ידיים, קל לו יותר לשבור ( כלומר לבצע כפיפה באמות- זו טכניקה מובילה בלגבור על היריב) כי יותר סיבי שריר עובדים מאשר אדם עם אמות קצרות (סיבי השריר הללו מתבטאים לא באמה נפוחה אלא מתחלקים לכל אורך האמה הארוכה, וגם אם היא רזה בעובי הם מצטברים לכל אורכה) .. יכול להיות שזו אחת מהסיבות העיקריות שקשה לי מאוד להוריד גבוהים ממני, גם אם הם רזים?? ואני נחשב חזק בתחום... דבר נוסף הוא עליות מתח ביד אחת, תמיד מה שהכי קשה זה תחילת התנועה , ואם מצליחים לעלות כמה ס"מ בודדים , אז התנועה יותר זורמת עד ממש למעלה. לאנשים גבוהים יש רחב גבי ארוך יותר המכיל יותר סיבי שריר, ולכן בתחילה יותר קל לו ( אחרי זה יותר קשה כי המומנט אצלו , כלומר המרחק מהכתף למרפק גדל יותר מאשר אדם נמוך, אך מה שקובע במתח ביד אחת זו תחילת התנועה) ... מה דעתך?

יצחק, ראשית, מספר סיבי השריר לא תלוי בגובה. שנית, הפקה של כוח אכן תלוייה בחתך הרוחב של השריר, בהרכב הסיבים(מהירים או איטיים), בתגובה העצבית והיכולת לגייס יותר יחידות מוטריות של שריר בו זמנית וממבנה ביומכני של מומנטים, אורך הפרק ומיקום היחסי של חיבורי הגידים. כאשר אדם גבוה מתחרה נגדך בהורדות ידיים יש לו מנוף ומומנט גדולים יותר ומכאן היתרון שלו. לעומת זאת בתרגיל כמו עליות מתח ביד אחת, היתרון המנוף עובד דווקא לבעלי המנופים הקצרים- כלומר לנמוכים.

מנהל פורום פיזיולוגיה של המאמץ