שאלה לגבי עזרה במשפחתי

דיון מתוך פורום  עבודה סוציאלית

04/08/2008 | 12:03 | מאת: רותם

שלום, אני לא יודעת למי לפנות ורציתי לשאול את לעצתך. במשפחתי יש לנו בעיה קשה עם אחי, שהוא בשנות ה-20 לחייו. אנו חושדים כי יש לו הפרעה נפשית, אך איננו מסוגלים לשכנע אותו לקבל טיפול פסיכולוגי. המצב רק מתדרדר עם השנים, ועכשיו המצב הגיע לאלימות מילולית קשה מאוד כלפיי וכלפי הורי, ואפילו איומים באלימות פיזית. אנא, כיצד נוכל לטפל בבעיה?

04/08/2008 | 21:52 | מאת: זיו סופר

רותם שלום, באופן עקרוני, לא ניתן לכפות על אדם טיפול פסיכיאטרי, אלא במקרים בהם נשקפת סכנה ממשית לחייו או הוא מהווה סכנה ממשית לסביבה שאז ניתן בהוראת פסיכיאטר מחוזי לאשפזו בכפייה. כדי לדעת האם יש לאדם הפרעה נפשית, נדרש אבחון מקצועי ומעמיק. מתוך הודעתך הקצרה בוודאי שלא ניתן להעלות השערה כזו או אחרת בהתייחס למצבו הנפשי. האופציות העומדות בפניכם הן דווקא במישור של האלימות המופנית כליפכם. אתם יכולים לעשות אחד מהדברים הבאים: 1) אתם יכולים להוציא צו הגנה: צו הגנה הוא אזרחי (כלומר לא פלילי ולא נפתח תיק במשטרה). את הצו מוציאים בבתי משפט לעינייני משפחה. התהליך הוא קצר והדיון הראשון מתקיים רק במעמד הצד שמבקש את ההגנה. הצו מוצא,בד"כ, לחודש כאשר לאחר 7 ימים מהדיון הראשון מתקיים דיון במעמד שני הצדדים (גם מבקש ההגנה וגם זה שמגינים מפניו). השופט יכול להרחיק את האדם מביתו, לאסור עליו להתקשר וליצור קשר עם הקורבן ועוד החלטות שמטרתן להגן על הקורבן. לאחר 30 יום ניתן להאריך את הצו. 2) להגיש תלונה במשטרה: האלימות המתרחשת במשפחתכם נכנסת תחת המטריה של החוק למניעת אלימות במשפחה, התשנ''א-1991 http://www.avera.co.il/violence-02.asp החוק מגדיר בדיוק מי הוא בן משפחה, מה זאת אלימות ומה ניתן לעשות במקרה של אלימות במשפחה. מכיוון שאלימות בכלל ואלימות במשפחה בפרט הן עבירה על החוק ניתן, כאמור, להגיש תלונה במשטרה. במקרה זה יפתח לאחיך תיק פלילי. 3) במקביל לכל אלו ואולי לפני הכל אני ממליץ מאד שתפנו למרכז לטיפול באלימות במשפחה באיזור מגוריכם. המרכז נותן מענה טיפולי מקצועי הן לקורבנות והן לתוקפים. הטיפול הוא סודי ודיסקרטי. 4) אתם יכולים לקבל ייעוץ טלפוני בקו החירום למניעת אלימות במשפה של ויצ"ו 1800-220-000 כמי שעובד מספר שנים עם תופעת האלימות במשפחה, אני ממליץ שתפנו לסיוע טיפולי מקצועי. יש מענה ויש טיפול. ניתן להתמודד עם הבעיה בייחוד כאשר כל המשפחה מאוחדת. לפרטים נוספים: http://www.zivsoffer.co.il/index.php?option=com_content&task=view&id=23&Itemid=35 זיו

מנהל פורום עבודה סוציאלית