שינה ביום במקום בלילה

דיון מתוך פורום  הפרעות שינה ונחירות

31/08/2017 | 16:52 | מאת: ירון

היי האם שינה בלילה היא שינה יותר יעילה מאשר שינה ביום? אם למשל יושנים ביום בתנאים של חושך ושקט אז השינה לא תהיה זהה ביעילותה לשינה בלילה ותחושת הרעננות לאחר הקימה לא תהיה זהה? ומה לגבי ציפורי לילה וכדומה? בתודה

הפעילות הביולוגית איננה אחידה לאורך שעות היממה. בתאי הגוף נמצאות מערכות המתזמנות את הפעילויות הביולוגיות השונות בהתאם לשעות האור והחושך. במוח נמצאות מערכות שתפקידן לסנכרן את מערכות התזמון התאיות כך שכולן יעבדו בו זמנית באותו הכיוון. המערכות התאיות והמערכות המוחיות הן השעונים הביולוגיים. פעילות השעונים הביולוגיים התקינה יוצרת חלון זמן מסוים בו השינה היא היעילה ביותר. חלון זמן זה בבני האדם הנו בשעות הלילה. במינים רבים אחרים חלון הזמן המתאים לשינה שונה. כך לדוגמה , עכברים ישנים ביום וכך גם ציפורי הלילה. בני אדם מסוימים פעילים בלילה ונרדמים לפנות בוקר ועד לשות הצהריים. אלו נקראים בהשאלה 'ציפורי לילה ' . בבני אדם אלו נוצרת הסטה של השעונים הביולוגיים כך שחלון הזמן המתאים לשינה יעילה מתאחר לכיוון שעות הלילה המאוחרות או אף שעות הבוקר.

מנהל פורום הפרעות שינה ונחירות