איך מוצאים את האושר?

דיון מתוך פורום  פרפקציוניזם, וורקוהוליזם והפרעות כפייתיות

09/01/2013 | 13:53 | מאת: טום

גידי שלום, אמנם הכותרת מעט דרמטית אבל היא מיצגת נכון את שאלתי. תמיד ידעתי שאני שואף למצוינות ופרפקציוניסט באיזשהו מקום אבל אף פעם לא חשבתי שכתבה בנושא תתאר כל כך הרבה תכונות ותיאורים נכונים לגבי. להלן לינק לכתבה דרך אגב http://www.ynet.co.il/articles/0,7340,L-4330359,00.html הביקורת הבלתי פוסקת כלפי עצמי וכלפי אחרים, השאיפה לשלמות בכל מה שאני עושה, הזמנת המקום הטוב ביותר במסעדה, תקווה שהשיר שאתה אוהב יתנגן ברדיו איך שאתה נכנס בבוקר לרכב וכו'... הבעיה העיקרית בחיים האלה היא, שהסיכוי שמשהו ישתבש הוא כ"כ גבוה שזה בעייה... דבר נוסף שמטריד אותי ומתקשר באופן ישיר לביקורת כלפי כל העולם ואשתו, הוא מיצוי האושר בכל דבר שאני עושה. תודה לאל, אני לומד במוסד יוקרתי, עובד בעבודה יוקרתית ויש לי בת זוג מדהימה, אבל לצערי מהדהד בראשי יתר על המידה תוכנו של ספר קהלת שלמדתי עוד בתקופת התיכון. בספר קהלת מלין קהלת בעצם על כל תהליכי העולם ופשוט מרגיש חסר אונים למול השיגרה הבלתי נפסקת של העולם ומרגיש שאין שום משמעות במעשיו בעולם כי בין כה וכה השיגרה תנצח את הכל ותמשך לעד. אז איך זה מתקשר? אני מרגיש שקשה לי לתעל את כל הטוב שיש לי, לכדי אושר אמיתי. איך אני לוקח את כל מה שכן התברכתי בו ואת כל מה שיש לי ומתרגם את זה לאושר פנימי? איך אני נוצר אושר של הצלחה ליותר זמן, ולא שיחלוף אחרי כמה דקות כשאני נזכר שלמחרת אני גם צריך לקום בשבע בבוקר כדי לצאת לעוד יום שגרתי בעבודה? איך אני נהנה מהרגע שאני נכנס למיטה ביום שישי בצהריים ולא חושב על השיעורים שיש לי לעשות ביום למחרת? איך אני מפסיק לטרפד בראש שלי את מערכת הייחסים באמצעות זה שאני מזכיר לעצמי שמוסד הנישואין נוגד את חוקי הטבע ותמיד תיהי מישהי יותר אטרקטיבית... שיהיה ברור, אני שלם עם מי שאני וחושב שהגעתי ועוד אגיע רחוק בזכות תכונות אלה למקומות מדהימים. אני פשוט רוצה להגיע למצב שאני נהנה ונוצר בתוכי את הטוב שבעולם למשך יותר זמן, ופחות חושב על הדברים הפחות טובים שבכל דבר. תודה רבה טום

שלום טום, אתה נוגע בשאלות חשובות ביותר, אשר מסבירות מדוע הבודהיזם החל להיקלט כל כך טוב בחברה המערבית בכלל ובפסיכולוגיה (על חלק גדול מזרמיה) בפרט. ההישגיות והתחרותיות של החברה המערבית הופכות כל הישג לחסר משמעות מרגע שהושג ואצל אנשים רבים - מרגע שהשיגו מה שתמיד חלמו עליו, מתחיל המרדף אחר ההישג הבא. כמובן שמדובר בנטייה כללית וכמו בכל נטייה יש הבדלים בין-אישיים. כך, למשל, אדם שלא מקבל את עצמו ידחה את חברת מי שמקבל אותו ויימשך באופן שיטתי דווקא למי שאינו מקבל אותו, שכן זה אתגר שעדיין לא נכבש. גישה חלופית לגישה שאתה מתאר נוסחה יפה ע"י חז"ל במשפט "איזה הוא עשיר? השמח בחלקו". למשל, ברור שמראה חיצוני ומשיכה מינית מסוימת חשובים בבחירת בן/בת זוג לחיים, אך הדבר נכון בעיקר בשלב יצירת הקשר הראשוני. אם חושבים על קשר לחיים ברור שמזדקנים, המראה החיצוני נפגע, משמינים, יש הריונות וכו', כך שאותו מראה חיצוני שהתחלנו ממנו בלאו הכי הופך להיות לא רלוונטי תוך זמן קצר. לדעתי, מרגע שתהייה שלם יותר עם עצמך, תוכל לספק חלק גדול מצרכיך בעצמך בלי לצפות שגורמים חיצוניים יספקו אותם. השינוי, לדעתי, צריך להיות בהשלמה,משום שגישה של סיפוק חסכים תמיד תיצור חסכים נוספים. בהצלחה, פרופ' גידי רובינשטיין http://www.giditherapy.co.il

מנהל פורום פרפקציוניזם, וורקוהוליזם והפרעות כפייתיות