המטפל המושלם

דיון מתוך פורום  פרפקציוניזם, וורקוהוליזם והפרעות כפייתיות

26/07/2012 | 21:37 | מאת: אחת

שלום גידי, אני רוצה לשאול שאלה היפותטית, כאחת שמתעניינת מאד בתחום הטיפולי, קראה על הנושא, למדה תחום קרוב וטעמה טעמו של טיפול (בעצם יותר מאחד...) מה מקומה של עשייה קונקרטית של המטפל בטיפול? אני מתכוונת לסיוע אקטיבי למטופל, ברמה המעשית, מעבר למילים ולדיבורים. סיוע כזה עשוי להיות, לדוגמא, הפניית המטופל למקום עבודה מסוים, תיווך בינו לבין אנשים אחרים, הכוונתו לקורסים וכיוצ''ב. האם התנהלות כזו פוגעת במקצועיות שלו כמטפל? האם מידת הלגיטימיות שלה תלויה בגישה הטיפולית עליה אמון המטפל? מה אתה חושב?

שלום אחת, נושא מתן עיצות מעשיות בטיפול הוא אכן נושא מעניין והלגיטימיות אכן משתנה מגישה טיפולית אחת לאחרת, ממטפל למטפל וממטופל למטופל: http://www.giditherapy.co.il/?p=240 דבר נוסף שמשפיע הוא המסגרת הטיפולית (setting) - למשל, עבור עובדת סוציאלית במשרד הביטחון, שיש לה גישה למקומות עבודה מסוימים, מילוי פונקציה כזו עבור המטופל לגיטימית יותר מאשר בשוק הפרטי. מנקודת מבט פסיכותרפויטית, אני מאמין שהרוב המכריע של המטופלים שמסוגלים להיעזר בפסיכותרפיה מסוגלים לעשות את רוב הדברים הפרקטיים בחייהם בעצמם, מבחינת כישורים התנהגותיים וקוגניטיביים וגם יודעים, בתוך תוכם, מה טוב עבורם ואינם זקוקים לייעוץ מעשי. עובדה היא שכאשר הם נמצאים בעמדה "ייעוצית" כלפי חבר/ה שלהם, הם יודעים לומר את הדבר הנכון. לעומת זאת, כשהם אמביוולנטיים לגבי המטרות שהם לכאורה רוצים לעצמם, נראה להם (באופן טבעי ולגיטימי, כמובן), שמישהו מבחוץ יודע יותר טוב. לכן, הייתי רואה את המטרה הטיפולית בראש ובראשונה כפתרון הקונפליקט וניהול משא ומתן עם המציאות. הניסיון המקצועי שלי לימד אותי שכמעט בכל פעם שבה נקטתי בגישה התנהגותית יותר, לא היה שיתוף פעולה בעשיית שיעורי הבית (כלומר, הבעיה לא הייתה בכישורים), אלא הניסיון פתח דיון שלם באמביוולנציה עקב אי עשיית שיעורי הבית. בהצלחה, פרופ' גידי רובינשטיין http://www.giditherapy.co.il

27/07/2012 | 12:10 | מאת: ...

אנסה להבהיר יותר את שאלתי. אינני שואלת על מתן עצות מעשיות בטיפול, אלא על נקיטת פעולות ממשיות מצד המטפל. מעין מחוות של רצון טוב. שמעתי, למשל, על מטפלת שסייעה למטופלת לנסח שאלת מחקר לתזה, ואפילו להעביר שאלונים לכמה אנשים. אין ספק שזה חורג לחלוטין ממטרות הטיפול המוצהרות, אבל המטפלת הציעה עזרה "על הדרך". במקרה אחר מטפלת עזרה למטופל למכור משהו שיצר - כלומר תיווכה בינו לבין גורמים נוספים. לעשייה מהסוג הזה יש מקום במסגרת הטיפול?

מנהל פורום פרפקציוניזם, וורקוהוליזם והפרעות כפייתיות