פסיכולוג-שיפוטיות,ביקורת

דיון מתוך פורום  פרפקציוניזם, וורקוהוליזם והפרעות כפייתיות

20/03/2021 | 11:20 | מאת: דניאל

אני בטיפול אצל פסיכולוג כבר תקופת מה, פסיכולוג סימפטי שלא תמיד התחברתי לשיטתו , לעיתים שיפוטי במידה מסוימת, אבל סה"כ נראה לי מטפל טוב. שמתי לב, כשאני מעיר לו משהוא שמרגיש לי לא טוב בטיפול, הוא עובר מידית למגננה בצורה שהוא מעביר האשם אלי. לאחרונה, הוא חזר ואמר על איזה תכונה לגבי, וחזר על זה שוב ושוב מספר פעמים באותו משפט שאני כזה וכזה . זה הרגיש לי שבכוונה ניסה לפגוע בי ול"הנמיך " אותי. לא מתאים לי התנהגות כזאת ,ורוצה לעזוב. איך לדעתך עלי להגיב/לנהוג.

שלום דניאל, אינני נוהג להתערב במה שקורה בתוך טיפולים של גולשי הפורום, אך אנסה להתייחס לתופעה בצורה כללית. חסרים לי כמה פרטים חשובים - כמו גילך, כמה זמן נמשך הטיפול הנוכחי, האם היית בטיפולים קודמים והאם גם בהם הרגשת "נשפט" ע"י המטפל. שים-לב שבתחילת הפנייה אתה מעריך את המטפל כמטפל טוב ובסופה אתה מביע רצון לעזבו. כלומר, ייתכן שגם מה שאתה תופס כמגננה של המטפל על עצמו וכהאשמה שלו אותך הוא דווקא חלק מהערכתך אותו כמטפל טוב (או לפחות שיש התנהגויות אחרות שמאזנות את תפיסתך השלילית). לפי תיאוריך, ככל הנראה, הטיפול בך הוא בגישה פסיכודינמית המבוססת על עקרונות הפסיכואנליזה. בגישה זו חל שינוי בהדגשת התוך-אישי של המטופל וניסיון של המטפל להיות ניטראלי ואובייקטיבי ככל האפשר לדגש בין-אישי, שבו הדגש הוא על הממד הבין-אישי, כלומר, התייחסות לקשר בין המטפל למטופל. נקודה נוספת, חשובה להתייחסות, היא האם הוריך התייחסו אליך בצורה ביקורתית ולכן אתה תופס כל תגובה שאינה מחמיאה לך כשיפוטית (גם ע"י מורים, למשל). ונקודה נוספת: פרט לתחושת הפגיעה בך, לעצם העניין, האם כשעובר זמן מה, אתה מעריך שהמטפל אכן נגע בנקודה רגישה שלך, או שהוא מפספס לחלוטין ורק מגן על עצמו (ואז מדוע אתה מגדיר אותו כמטפל טוב?) תשובתי לשאלה שאתה שואל בסוף פנייתך הרבה יותר חד-משמעית. הקדש אתה, מיוזמתך, שיחה אחת לדיון ביחסים ביניכם. אתה יכול אפילו להדפיס את פנייתך לפורום (עם או בלי תשובתי) ולהראות למטפל (אם אתה נבוך, תוכל להשאיר לו לקריאה בין הפגישות). בהצלחה, פרופ' גידי רובינשטיין https://www.giditherapy.co.il

מנהל פורום פרפקציוניזם, וורקוהוליזם והפרעות כפייתיות