מה זה סיכזופרניה קטטונית ?

דיון מתוך פורום  סכיזופרניה

01/12/2011 | 18:01 | מאת: אמא

שאלה לדר אהוד ססר בני בן 34 יוצא עם בחורה שיש לה סיכזופריה קטטונית -לפי מה שאני יודעת זאת מחלת נפש קשה -ואני דואגת כי לבני יש רצון להתחתן עם הבחורה -שאלתי היא מה יהיה איתם -האם הם יכולים לחיות חיים של עבודה משפחה זוגיות -מה קורה גנטית האם יש חשש לילדים שלהם אני יודעת שהבחורה נעלמת לו לכמה -אי אפשר אפילו לדבר איתה -היא מדברת איתו כשהיא פתאום צצה לה ממקום מחבואה ומתנצלת שלא ענתה לטלפונים אומרת לו שהיא קפואה ושומעת מוסיקה בני מבולבל -אני לא יודעת אם הבחורה מטופלת ואם היא מקבלת את התרופות או לא -אמא מודאגת אנא ענה לי בהקדם -יעל

01/12/2011 | 21:19 | מאת: ד"ר אהוד ססר

שלום. שאלות מאין אלה חוזרות על עצמן לא מעט בפורום. יש לזכור שכל מתמודד עם סכיזופרניה הוא בראש ובראשונה אדם ככל האדם עם רצונות, תקוות, אכזבות ואהבות, והם תורמים לחברה ולמשפחה. אם נמצאים במעקב מסודר אפשר בד"כ לתפקד, לעבוד, להקים משפחה ועוד. במקרים שיש מישהו שלוקה בסכיזופרניה במשפחה (אם זה אכן המקרה) מומלץ לפנות לקבוצות תמיכה למשפחות: התמיכה בבני המשפחה היא חשובה ביותר לצורך התמודדות עם בן משפחה הסובל מסכיזופרניה. לפעמים חשוב לא פחות ללמוד במה _לא_ להתערב (יש משפחות שמעורבות "יותר מדי" בחיי בן המשפחה החולה ובכך גורמים רק להחרפה במצבם). בהרבה מרפאות לבריאות הנפש יש גם מסגרות של תמיכה במשפחות (בד"כ קבוצות שבועיות). יש ליצור קשר עם המרפאה שלכם ולברר. כמו כן, יש מסגרות רבות בקהילה כגון (בין השאר): מל"מ (מתמודדים למען מתמודדים) http://www.malam.org.il/, ממ"ן (מרכז למידע ושיתוף לקהילת משפחות מתמודדי נפש) http://www.maman.org.il, בית אקשטיין http://www.b-e.org.il/htmls/home.aspx, עמותת אנוש http://www.enosh.org.il/ ועוד. מבחינת גנטיקה: שכיחות סכיזופרניה באוכלוסיה - 1%. שכחיות סכיזופרניה אצל אח של מטופל המאובחן כסובל מסכיזופרניה - 8%. שכיחות סכיזופרניה אצל בן של הורה אחד המאובחן כסובל מסכיזופרניה - 12%. שכיחות סכיזופרניה אצל בן של שני הורים המאובחנים כסובלים מסכיזופרניה - 40%. שכיחות סכיזופרניה אצל אח של תאום זהה המאובחן כסובל מסכיזופרניה - 47%. כך שבמקרה שאם באמת יש לה סכיזופרניה אז הסיכוי שזה יעבור לילד הוא כ-12% (כלומר 88% שלא). בכל מקרה האחוזים הם סטטיסטיקה בלבד וכך יש להתייחס אליהם. בברכה, ד"ר אהוד ססר

02/12/2011 | 19:18 | מאת: גילי

שלום רבה ד"ר אהוד. קראתי את תשובתך לאמא הדואגת וגם אני שותפה לבעיה דומה. אני יוצאת עם גבר מדהים שיש לו סכיזופרניה קטטונית. אני קוראת הרבה באינטרנט על המחלה אבל עדיין לא ממש מבינה אותה. אני אשמח אם תוכל לענות על שאלתי, מהי סכיזופרניה קטטונית ? איך היא באה לידי ביטוי, מה עובר על החולה, מה עובר על המשפחה, איך אפשר לעזור, מה הכוונה במילה קפאון, מה אני יכולה לעשות כאשר הגבר שלי נמצא בקיפאון, האם סכיזופרניה קטטונית ניתנת לשיקום על ידי תרופות, טיפולי תמיכה וכדומה. האם נשקפת סכנה מסויימת כאשר אני נמצא איתו בזמן של התקף, האם הוא מסוגל לפגוע בי או בילדים (כשיהיו)? אני אשמח לדעת כמה שיותר על המחלה כדי שאוכל לעזור לגבר שלי בצורה הטובה ביותר. תודה רבה על תשומת לבך. גילי.

מנהל פורום סכיזופרניה