אח חולה בסכיזופרניה

דיון מתוך פורום  סכיזופרניה

26/10/2011 | 22:50 | מאת: אורנה

שלום, אחי בן 48, חלה בסכיזופרניה בגיל 35. מטופל בכדורים. עוד לפני התפרצות המחלה הוא היה אדם עצבני ואלים מאד מילולית וללא חיי חברה או בת זוג. באורח מוזר הכדורים דווקא הרגיעו אותו והוא הפך לאדם יותר נעים. מאז התפרצות המחלה הוא חי עם הורי (אבי בן 76 חולה לב ומטופל ע"י מטפלת ואמי נכה בת 70 ). הוא עובד בעבודה פקידותית ואף השלים תואר שני במנהל עסקים ומדי חודש משתתף בהוצאות הבית. עם זאת, הוא אינו עושה כל דבר אחר ואמי מכבסת ומבשלת עבורו ומסדרת לו את החדר ואבי מכין לו כל בוקר סנדויצים לעבודה. בשנים האחרונות הורי מזדקנים ונחלשים וככל שהם צריכים יותר עזרה הוא הופך להיות יותר עצבני ואלים מילולית. נוצרה סיטואציה שהוריי חוששים לדבר לידו או לבקש ממנו דבר שמא יתפרץ עליהם. אמי הודתה בפני שהיא כבר מתקשה לטפל גם בו וגם באבי והייתה רוצה שיצא מהבית. אחת למספר ימים הוא מייצר מריבה קולנית המלווה בצרחות והכאה עצמית שלו. יש תחושה של טרור בבית ואף פעם אי אפשר לדעת מה יגרום לו להתפרצות עצבים. אחרי כל מריבה הוא כאילו הופך את עורו וכנראה נלחץ מזה שאיבד שליטה ומתנהג בנחמדות עד לכדי התרפסות. שוחחתי עם הורי מספר פעמים על כך שיש להכין אותו ליום שבו הם לא יהיו אולם הם חוששים לדבר איתו על כך כדי שלא תהיה מריבה נוספת. שאלתי היא - האם יש גורמים שאליהם אוכל ללכת להתייעץ לגבי הטיפול באחי והתמודדות עם המצב. ושנית, כיצד ניתן למצוא לו פסיכולוגית שמתמחה בטיפול בחולי סכיזופרניה. תודה מראש,

27/10/2011 | 22:03 | מאת: ד"ר אהוד ססר

שלום. כדאי לפנות למרפאת בריאות הנפש באזור מגורכם - שם יש פסיכיאטרים, עובדים סוציאלים ופסיכולוגים. יחד אתם ניתן לבנות תכנית טיפולית שתכלול לא רק איזון מצב נפשי אלא גם הדרכות התנהגותיות שונות כגון לימוד שליטה בכעסים כמו גם אפשרויות שיקומיות שונות שיכולות להתאים לאחיך (כולל מרכיבים של מגורים (כגון דיור מוגן), שיפור מיומנויות תפקודיות ועוד). כמו כן מומלץ לפנות להדרכה משפחתית - כפי שכתבתי בעבר בפורום התמיכה בבני המשפחה היא חשובה ביותר לצורך התמודדות עם בן משפחה הסובל מסכיזופרניה. לפעמים חשוב לא פחות ללמוד במה _לא_ להתערב. בהרבה מרפאות לבריאות הנפש יש גם מסגרות של תמיכה במשפחות (בד"כ קבוצות שבועיות). יש ליצור קשר עם המרפאה שלכם ולברר. כמו כן, יש מסגרות רבות בקהילה כגון (בין השאר): מל"מ (מתמודדים למען מתמודדים) http://www.malam.org.il/, ממ"ן (מרכז למידע ושיתוף לקהילת משפחות מתמודדי נפש) http://www.maman.org.il, בית אקשטיין http://www.b-e.org.il/htmls/home.aspx, עמותת אנוש http://www.enosh.org.il/ ועוד. בברכה, ד"ר אהוד ססר

מנהל פורום סכיזופרניה