סכיזופרניה- בעיה תרופתית

דיון מתוך פורום  סכיזופרניה

27/03/2011 | 12:26 | מאת: דנה

בני כבן 40 וסובל מסכיזופרניה שנים רבות. הוא מקבל שנים רבות זיפרקסה , תרופה שעזרה לו לאורך זמן. בתקופה האחרונה התרופה לא עובדת. הוא חש בעייפות מאד גדולה, אך יחד עם זאת סובל מהזיות רבות ומדבר אל עצמו ללא הרף. אני מרגישה חוסר אונים גדול ורוצה לדעת אילו תרופות ניתן לנסות כדי לשלוט בבעיה. האם זיפרקסה נמסה בפה יכולה לעזור או שהתרופה זהה ? האם יש תרופות דור חדש בטיפול בסכיזופרניה שכלולות בסל הבריאות? אילו? האם יש תרופות שאינן בסל הבריאות העוזרות לטיפול באופן משמעותי ועם תופעות לואי מופחתות? תודה על העזרה!!!

03/04/2011 | 10:19 | מאת: ד"ר אהוד ססר

שלום. כשתרופה מפסיקה לעזור (לאחר שתקופה ארוכה כן עזרה) יכולות להיות מספר הסברים ןדרכי פעולה: 1) יש לוודא שהמטופל אכן נוטל את הטיפול - ברוב המקרים שתרופה "מפסיקה לעזור" מדובר למעשה במטופל שהפסיק את הטיפול על דעת עצמו ולא דיווח על כך (לא למשפחה ולא לרופאים) מסיבות שונות (תופעות לוואי, היעדר תובנה לגבי מצבו וכד'). יש לזכור שכ-75 המטופלים בסכיזופרניה מפסיקים את הטיפול שלהם על דעת עצמם תוך שנתיים. 2) יש לבדוק שאין גורמים חיצוניים שיכולים לגרום להחמרה במצב למרות נטילת טיפול - במקום הראשון יש לשלול שתיית אלכוהול או נטילת סמים. כמן כן צריך לשלול מחלות גופניות שיכולות להחמיר את המצב (כגון הפרעות בפעילות בלוטת התריס כמן גם הפרעות רבות אחרות). לבסוף, לעיתים מצבים של לחץ (כגון בעיות כלכליות, בעיות משפחתיות או בעיות חברתיות) גם יכולות לגרום להחמרה פסיכוטית ובמררים אלה יש לשקול התערבות רב מקצועית כולל היבטים שיקומיים. 3) לפעמים במהלך הסכיזופרניה יש עליות וירידות ללא שום סיבה נראית לעין גם עם נטילת טיפול באופן מסודר. אז מה עושים? 1) אם הוא לא נוטל את טיפול (זיפרקסה) אז צריך לבדוק למה ולפעול בהתאם. 2) אם הוא נוטל את התרופה ובכל זאת יש החמרה אז: א) ניתן להעלות מינון. ב) ניתן להחליף לתרופה אחרת. ג) ניתן לשקול שילוב של תרופות. ההחלטה תהה רק של הרופא המטפל לאחר בדיקותו. ולשאלותיך באופן ספציפי לגבי זיפרקסה: 1) הזיפרקסה הנמסה ("וולטב") זהה בהרכב לזיפרקסה הרגילה, היא רק יותר נוחה לנטילה. 2) כל התרופות נוגדות הפסיכוזה מדור השני נמצאות בסל הבריאות. יש הבדלים לכאן ולכאן בהתאם לקופה. אין תרופת קסם שלא נמצאת בסל הבריאות. במקרים של עמידות לטיפול ניתן לשקול תרופה בשם "לפונקס". לכל התרופות יש פרופיל של תופעות לוואי. לצורך קבלת פרטים ספציפים מומלץ להתייעץ עם הרופא המטפל. בברכה, ד"ר אהוד ססר

מנהל פורום סכיזופרניה