דחוף - מצב שעדיין לא אובחן על ידי שום גורם שהוא

דיון מתוך פורום  סכיזופרניה

15/08/2010 | 00:54 | מאת: ים

אני אודה לכם באם תחזירו לי תשובה בהקדם, מדובר על אחותי שהינה בחורה מאוד חכמה כבת 43, בעלת תואר בדוקטורט אף פעם לא היתה במערכת יחסים זוגית עד כמה שידוע לי, בלי חברים, מי שאני זוכרת את עצמי לא ראיתי אותה מביאה חברים הביתה. שמתי לב לפני שנה בערך כאשר באתי לביקור לבית אימי לשהות שם מספר ימים שהיא מספרת שבנסיעה שלה באוטובוס עקבו אחריה, ואחר כך כאשר ילדיי ירדו למטה מישהי דיברה איתם וכשהם עלו היא שאלה אותם מי זאת מה היא רצתה והחלה לומר שהאשה הזאת נשלחה לעקוב אחריה, נכנסת לשירותים ומקשיבה ואומרת על אנשים שאנו לא מכירים כאילו עוקבים אחריה וגם בדירתה היא היתה אומרת שהאחות של הבעלים שהיתה משכירה מהם את הדירה מתנכלים לה ומדברים עליה ומשקיפים על מה שהיא עושה במהלך היום, אחותי בבסיסה כמו שאני מכירה אותה הינה אדם די סגור, ישר מאוד, שומרת דת מילדות ואפילו התחזקה בשנים האחרונות יותר, בלי חברים הייתי אומרת שהינה חברותית ביישנית וחכמה מאוד, לאחר המקרה הנ"ל החלה התדרדרות שבאה לידי ביטוי שהיא הגיעה לביתה של אימי לאחר כמה חודשים כביכול לביקור ולא עזבה מאז את ביתה, כאשר תקופה של יותר מחצי שנה היא החזיקה את הדירה עם הציוד, כשהיא טוענת שאינה רוצה כלום מהדירה מצידה לזרוק הכל, הכל הבגדים שלה כל דבר שהוא כלום לא עניין אותה. במקביל בבית אימי היא הייתה גרה כל התקופה הזו, כאשר המצב שלה בעצם החמיר בתחילה היא לא התקלחה, לא הסתדרה, לא אכלה טוב, כשבעצם אף פעם היא לא היתה אכלנית גדולה, לאחר מכן כביכול המצב השתפר לה, היא היתה יוצאת פעם ב... לסיבוב קטן, כשהיינו אומרים לה מה עם הדירה, היא הייתה עונה שלא מעניין אותה מצידה שישרפו אותה לשם היא בחיים לא תחזור, לבסוף מה שעשינו זה פינינו את הדירה לאחר יותר מחצי שנה והחזרנו את המפתחות לבעליה, נכון להיום אחותי גרה אצל אימי כבר למעלה משנה, כאשר אימי אומרת לה לגשת לבדיקות אצל רופא משפחה היא נמנעת, פעם אימי יצאה עימה מהבית באמטלה מסויימת בכוונה שישוחח עימה רופא המשפחה והיא ברחה לה ונעלמה בחזרה הביתה, כמו כן שכחתי לציין שהיא לא היתה מוכנה שאף אחד יכין עבורה שתיה או שיגע במים כאילו מישהו רוצה לעשות לה משהו רע, לא הייתה ישנה בלילות בכלל כאילו מפחדת ורק בבקרים היתה יושנת, היתה מדברת על יצורים שמדברים עליה ובאים לקחת אותנו וכאלה, כיום מצבה כזה שהיא יושבת מתקשרת לפעמים, יושנת בלילה, מדברת לפעמים בטלפון עם מתקשרים לא עם כולם, אוכלת כאילו כי צריך לאכול ולא כל דבר.סדר היום שלה הוא כזה שהיא ישנה עד שלוש אחר הצהריים, קמה מתארגנת שותה קפה ויושבת לא עושה כלום, העניין הוא שמדובר באדם מאוד חכם שתמיד למד, ועשה מחקרים שנים על גבי שנים וכאילו איבד עניין וכמו כן מפחד לצאת החוצה, היא לא יוצאת בכלל החוצה, כל הזמן היא בבית, לפעמים עומדת על יד החלון ומסתכלת בחוץ יש מצבים שהיא יושבת בשקט ופתאום זורקת משפטים לאויר עם תנועות ידיים, וכמו "טיקים" שמתלווים לדיבור שלה, זה דבר שקשה מאוד לראות וכואב מאוד, לפעמים לפני שהיא יושבת היא מנקה את הכסא וממלמלת כל מיני מילים ומתבטאת לעיתים בשפה לא יפה בכלל כמו קללות וכאלה, עלי לציין שהיא לא אלימה פיזית, אלא השפה שבה היא מתבטאת לפעמים לא יפה בכלל, ומוזר מאוד לראות אותה משתמשת בשפה הזו כי זו לא היא, בעבר היא היתה מאמינה יותר בדת וכיום כאילו פחות, אני אשמח לדעת מה דעתכם לפי זה, מה זה האם זו סכיזופרניה וממה יכול להגרם הדבר, אנו המשפחה כבר שיערנו המון דברים שאולי מישהו עשה לה משהו והיא לא מדברת על זה וזה שיגע אותה, כי כשהיא כבר לא היתה גרה בדירה בתקופה שהיא היתה אצל אימי והדירה עדיין היתה בחזקתה, היא היתה אומרת כאילו שהמעסיק שלה ועוד מישהו כאילו טימאו את המקום עשו דברים והתבטאה בשפה מאוד קשה שלא מתאימה לה כלל. כרגע אנחנו במצב קשה מאוד, מכיוון שהיא לא משתפת פעולה בכלל כדי לעזור לעצמה, היא כאילו כועסת ואומרת שכרגע היא במנוחה, כאשר אומרים לה שרוצים רק שידברו איתה ויאבחנו אותה היא לא מסכימה ואנו מפחדים לכפות עליה זאת בכוח, היא בחורה מאוד עדינה, ותמיד ראיתי אותה כחזקה באופי ופתאום לראות אותה כך תקופה כל כך ארוכה בלי דרך להושיט לה עזרה זה נהייה דבר קשר מאוד ובלתי נסבל ואנו בתחושה שאנו פוגעים בה בכך שאנו לא עוזרים לה מצד אחד ומצד שני מפחדים מהתגובה שלה אנו נשמח באם תעזרו לנו ותנחו אותנו כיצד להגיע למצב שנגרום לה ללכת לטיפול או באם יש דבר כזה שאדם בעל מקצוע מגיע ועושה ביקורים בלי כפיה של סגירה בבי"ח, אנו מפחדים בעצם כאילו שיפגעו בה במקום סגור כמו שרואים בסרטים מכות חשמל וכאלה, האם הפחד מוצדק ואולי לא, בכל מקרה אני אשמח לתשובה כיצד בעצם עלינו לפעול, כי אולי בעצם אנו מרעים לה ומחמירים את מצבה בתודה מראש ובבקשה בבקשה ענו לי בהקדם.

16/08/2010 | 06:49 | מאת: ד"ר אהוד ססר

שלום. ניכר מפנייתך המרגשת שאת מאד דואגת לאחותך ורוצה לעזור לה. ראשית עלי לסייג שאי אפשר לאבחן אדם דרך פורום אינטרנט ודרך דיווח של קרוב משפחה מקורב - אלא רק בבדיקה אישית. אם ניקח את מה שאת אומרת באופן מילולי ללא קשר למקרה הפרטי - את מתארת מצב של מחשבות שווא של יחס רדיפה (שכנוע עמוק שאינו ניתן לתזוזה שאנשים רוצים לפגוע בה כל ללא ביסוס מציאותי) תוך נסיגה תפקודית קשה שנמשכת מזה זמן רב. מכאן שיש חשש שהאדם סובל ממצב פסיכוטי ממושך. יש סיבות רבות למצבים פסיכוטיים כפי שפירטתי בשרשורים קודמים (סכיזופרניה, דיכאון קשה, הפרעה דוקוטובית ("מאניה דפרסיה"), סמים, מחלות גופניות מסויימות ועוד), ויש צורך בבדיקה מעמיקה של פסיכיאטר לצורך גיבוש אבחנה ומתן טיפול בהתאם. לכן המלצתי - לפנות בהקדם לבדיקת פסיכיאטר. במידה והיא אינה מסכימה להגיע למרפאה, ניתן לארגן ביקור בית. לגבי החשש שלכם (המובן) מאשפוז בביה"ח פסיכיאטרי, לפעמים החשש נוסע מסטיגמה (כפי שאת אומרת "כמו שרואים בסרטים") ואין לו אחיזה ממשית במציאות. הרי מדובר במחלקות רפואיות לכל דבר כולל צוות של רופאים, פסיכולוגים, עובדים סוציאלים, מרפאים בעיסוק ועוד. יש לזכור שלפעמים המקום היחידי שאפשר לטפל בשלב המשברי הראשוני היא במחלקה פסיכיאטרית, עם כל הקושי שבדבר. בעת האשפוז המחלקה ניתן להגיע לאבחנה, להתאים טיפול ולהתחיל תהליך שיקומי כך שהאדם יוכל לחזור לתפקד באופן יותר עצמאי. בברכה, ד"ר אהוד ססר

מנהל פורום סכיזופרניה