סכיזופרניה וגנטיקה

דיון מתוך פורום  סכיזופרניה

28/11/2010 | 03:13 | מאת: אנונימי

שלום, קראתי באחת התגובות שלך על אחוזי הסיכון בתורשה. אחיה של אימי ז"ל התאבד בצעירותו, בחשד בדיעבד לסכיזופרניה. אימי אינה לוקה במחלה. שני האחים שלי מצד שני כן סובלים מהמחלה. עד היום חשבתי שהמחלה היא תורשתית אצלנו. אבל רשמת שהסיכוי למעבר בגנים מאדם שאינו לוקה במחלה (כמו אימי) הוא זהה לשאר האוכלוסייה(1%). לכן האם זה אומר שהעובדה ששניים מתוך ארבעתנו (האחים) חולים בסכיזופרניה היא מקרית לגמרי? מקווה שהצלחתי להסביר את עצמי... וגם, אם כיום אני בן כ-25, ועוד לא לקיתי בשום תסמינים מיוחדים בעוד ששני אחיי זוהו כחולים עוד בנערותם, אומרת משהו על הסיכויים שלי לחלות בעתיד? האם סמים קלים (קנאביס)עלולים לגרום באמת להתפרצות המחלה? והאם סמים קשים יותר (אסיד, קוק, MDMA )עלולים לעשות זאת? תודה מראש...

01/12/2010 | 09:38 | מאת: ד"ר אהוד ססר

שלום. תשובות: 1) האם העובדה ששניים מתוך אחיך חולים בסכיזופרניה היא מקרית לגמרי? סביר להניח שלא. סכיזופרניה היא למעשה מעין "כותרת על" למגוון הפרעות שכוללות הפרעות בהלך החשיבה, בתכן החשיבה, בתפיסה החושית, מגוון של סימנים שליליים, הפרעות תפקודיות ועוד. חלקן תורשתיות יותר מאחרות. יש להניח שבמשפחה שלך יש סוג עם מרכיב תורשתי חזק - הרי גם דוד שלך וגם שני אחיך חולים. 2) מה הסיכוי שאתה תחלה בסכיזופרניה בעתיד? אתה בן 25. בד"כ סכיזופרניה אצל גברים מתפרצת בטווח של גילאים 15-25 (אם כי כמובן יש מקרים יותר מוקדמים כמו גם יותר מאוחרים - הרי מדובר רק בסטטיסטיקה). מכאן שהסיכויים שלך הם יחסית נמוכים. 3) האם סמים קלים יכולים לגרום להתפרצות המחלה? התייחסתי בפורום לסוגיה זו מספר פעמים. בקצרה - למרות שהנושא שנוי במחלוקת, מקובל היום לומר שסמים קלים לכל הפחות גורמים לזירוז התפרצות המחלה כמו גם למהלך מחלה קשה יותר אצל אוכלוסיה שהיו בקבוצת סיכון מראש. יש מחקרים שגם מראים עליה בסיכוי להתפרצות המחלה בכלל. לגבי סמים קשים - אותו תשובה - אבל הרבה יותר, ובעיקר סמים הזייתיים (כגון אסיד, MDMA, PCP, קטאמין, פטריות הזיה ועוד). בברכה, ד"ר אהוד ססר

מנהל פורום סכיזופרניה