רספירדל והלידול

דיון מתוך פורום  סכיזופרניה

22/01/2012 | 01:13 | מאת: יוסי

האם רספירדל עדיפה על הלידול באילו מקרים הפסיכיאטר יעדיף הלידול על רספירדל האם יתכן שבבית חולים ציבורי מעדיפים הלידול מטעמים כלכליים?

24/01/2012 | 18:23 | מאת: ד"ר אהוד ססר

שלום. כפי שכתבתי רבות, בעקרון רוב התכשירים נוגדי הפסיכוזה בסה"כ די דומים ביעילות נוגדת הפסיכוזה שלהם, וזה נכון גם לגבי התכשירים מהדור השני. (יוצא הדופן הוא לפונקס שמעט יותר יעיל מהאחרים). ההבדלים נעוצים בתופעות הלוואי, באופן המתן, באינטרקציות התרופתיות ועוד. תרופות מהדור הראשון נוטים (כגון הלידול) לגרום ליותר תופעות לוואי פרקינסוניות - כלומר רעד, איטיות, קשיון שרירים. בהמשך הם יכולים לגרום גם לתנועות לא רצוניות (מה שקרוי tardive dyskinesia). יחד עם זאת חלק מהתרופות מהדור השני (כגון ריספרדל) יכולים לגרום לתופעות לוואי מהותיות גם כן כגון תופעות מטבוליות של השמנה, יתר לחץ דם, בעיות במטבוליזם של סוכר ועליה בכולסטרול. למרות האמור לעיל - יש אנשים שלא סובלים בכלל מתופעות לוואי. לפיכך הטיפול צריך להיות מותאם לאדם. למשל - אצל אדם עם בעיות מטבוליות - נעדיף תכשיר שלא גורם לבעיות אלה וכ"ו. לגבי הנקודה השניה שלך - זה נכון שתכשירים מדור ראשון זולים מאלה מהדור השני - אולם השיקול למתן תרופה זו או אחרת היא רפואית בלבד ולא כלכלית. ההנהלות בבתי החולים לא מנחים את הרופאים איזה תכשירים לרשום. יש לומר שיש מטופלים שבעצמם מעדיפים תכשירים זולים יותר מסיבות כלכליות וגם זה לפעמים מהווה שיקול. בברכה, ד"ר אהוד ססר

מנהל פורום סכיזופרניה