כמה שאלות

דיון מתוך פורום  דם טבורי

12/07/2011 | 19:41 | מאת: ליטל

שלום, אני מתעניינת באפשרות לשמור דם טבורי ויש לי מספר שאלות: 1. הבנתי שדם טבורי יעזור בעיקר לאחים ולא לילד עצמו, במקרה של מחלה חס ושלום, בגלל שרופאים יעדיפו לא לקחת תאים זהים לאלה שחלו כדי להימנע מהתפרצות נוספת בעתיד. אם כך, מה היתרון בדם טבורי? כלומר אם זה לאחים, אז יש את האח עצמו, שאפשר לקחת ממנו תרומת מיח עצם ולא חייבים דווקא את תרומת הדם הטבורי, לא? ומצד שני, אם התשובה היא שדם טברי דורש פחות התאמה מאשר תרומת מיח עצם, הרי שאם דרושה התאמה לא גבוהה, אז יש גם סיכוי טוב למצוא בבנק ציבורי. אם כך, לא ברור לי מתי יש יתרון לדם הטבורי? 2. הבנתי שכדי לשמר דם טבורי דרוש שחיתוך חבל הטבור יתבצע תוך כמה שניות ושלפי מחקרים שונים בריא יותר לתינוק להשאיר לפחות כמה דקות את חבל הטבור מחובר, האם יש ממש בטענות אלה? תודה רבה

13/07/2011 | 19:05 | מאת: ד"ר אריה (יוקי) גניגר

ליטל שלום, אענה על שאלותיך אחת לאחת. 1. ראשית חשוב לציין כי ברפואה החלטה על שימוש בתרופה או בשיטת טיפול מסוימת מתקבלת בעת אירוע כלומר כאשר אל מול הצוות הרפואי חולה, מחלה ותרופה ו/או שיטת טיפול. 2. הפתרונות הרפואיים הקיימים לגבי תאי גזע הם: א. דם טבורי עצמי, ב. דם טבורי מבן משפחה, ג. דם טבורי מתורם זר, ד. דם פריפראלי, ה. מח עצם. הצוות הרפואי יחליט בכל מקרה לגופו של ענין. הקביעה "שהרופאים יעדיפו..." היא נקודתית ולא מעידה על הכלל או במילים אחרות "יעזור בעיקר ל..." אינה קבילה. 3. חשוב להדגיש כי יש היום טיפולים סטנדרטיים וכן ניסויים קליניים תוך שימוש במנות עצמיות. אין ספק שעם חלוף השנים, והמנה נשמרת לשנים רבות בין בבנק הציבורי ובין בבנק הפרטי-משפחתי, יהיו יותר טיפולים מקובלים בתאי גזע מכל מקור. 4. מספר ההשתלות תאי גזע שבוצעו עד היום (המספרים בקרוב משנת 1998) הם כלהלן: סה"כ השתלות 44000, מוח עצם פחות ממחצית, דם פריפראלי כשליש והיתרה כ- 4300 השתלות מדם טבורי. 5. אין ממש בטענה ואין למיטב ידיעתי מחקרים המראים כי חשוב להשאיר את התינוק מחובר לחבל הטבור למספר דקות נוספות. ניתן לאסוף דם טבורי לאחר חיתוך חבל ולמיטב ידיעתי לא נמדד הבדל בכמות התאים שנאספה מיד אחרי הלידה או לאחר השהייה של מספר דקות. אשמח לענות לשאלות נוספות. בברכה, ד"ר גניגר

13/07/2011 | 19:28 | מאת: ליטל

תודה על תשובתך, ובכל זאת, לגבי השאלה הראשונה לא קיבלתי מענה מספק. ברור שבכל מקרה ומקרה הרופאים בסופו של דבר יקבלו את ההחלטה מה הטיפול המתאים. אבל השאלה היא יותר כללית של מה היתרון בשימוש בדם טבורי, כאשר בדרך כלל לא מתאים לתרומת עצמי אלא לאחים, אבל אז גם יש את האח עצמו שאפשר לקחת ממנו מח עצם. ויש גם הרבה בבנק הציבורי, כך שאם לא נדרשת התאמה גבוהה מאד בדם טבורי אפשר למצוא גם שם. אז השאלה היא מתי יהיה יתרון כן לדם טבורי וברור שזה לא תקף לכל מקרה ומקרה ושאי אפשר להתחייב שזה מה שהרופא יבחר, אבל כאשר מחליטים לשמור או לא לשמור כל חשוב להבין ברמת העקרון לאיזה מקרים זה מתאים, והטענות שהעליתי כביכול מראות שדם טבורי לא מהווה פתרון שאין לו תחליף, כלומר אם הוא כבר מתאים , יש גם את האח וכו'. אז השאלה היא האם אני צודקת, או פספסתי משהו ואז אוכל להבין יותר מה התועלת שבשמירה. תודה שוב!

מנהל פורום דם טבורי