הפרדה מסודרת, וכן בירור בנוגע לחוק דם טבורי

דיון מתוך פורום  דם טבורי

21/06/2011 | 16:40 | מאת: מינה גורן

שלום. אני קוראת כבר תקופה ארוכה תכנים העוסקים בבנקים לשימור דם טבורי, הבנתי שיש בנק פרטי ובנק ציבורי. אני לא מצליחה למצוא תוכן מסודר המחלק בצורה ברורה בין היתרונות והחסרונות של השמירה בבנק פרטי או ציבורי, גם מבחינת עלויות. דבר נוסף, מהתקשורת הבנתי שיש בתקופה האחרונה כל מיני נידונים אודות חוק דם טבורי. היכן ניתן לקרוא מה החוק קובע, והאם אין הבדל בחוק זה בין הבנק הפרטי לציבורי ? לא נשמע הגיוני. בברכה מינה

24/06/2011 | 11:32 | מאת: ד"ר אריה (יוקי) גניגר

למינה שלום, אכן יש בנק ציבורי ובנק משפחתי-פרטי. שניהם אוספים מנות דם טבורי מעבדים ובודקים אותן ושומרים המנות לפרק זמן ארוך. הבנק הציבורי אוסף מנות אשר נתרמות על ידי היולדת אשר אינה משלמת וגם אינה מקבלת כל תמורה. מרגע שהמנה נאספה אין יותר קשר בין המנה והתורמת. בבנק הפרטי היולדת משלמת עבור השירות הכולל והמנה נשמרת על שם היולדת ושייכת ליילוד. בבנק הציבורי מבוצע זיהוי גנטי למנה על מנת שניתן יהיה בעת הצורך להתאים אותה למי שזקוק לה בעוד שבבנק הפרטי אין צורך בזיהוי כזה שכן המנה נשמרת עבור היילוד ובני משפחתו. בבנק הציבורי רק כ- 25-30% מהמנות שנאספו נשמרות שכן אין מאפשרים לשמור מנה שתנתן בסופו של יום לחולה שאינו קרוב משפחה של התורם. בבנק הפרטי למנה יש התאמה מלאה ליילוד וסבירות גבוהה להתאמה מלאה לבני המשפחה ולכן שומרים יותר מ- 90% מהמנות שנאספו. את החסרונות והיתרונות ניתן לסכם כלהלן: יתרון המנה הפרטית הוא במידת ההתאמה הגבוהה יותר והחסרון של המנה הפרטית הוא בעלות הנדרשת. חשוב לציין כי ההחלטה על שימוש במנה תתקבל על ידי הצוות הרפואי בעת הצורך בהתייחס לנתונים באותו מועד. באשר לחוק הדם הטבורי אכן נתקבל חוק ובימים אלה נשלמת מלאכת אישור התקנות לחוק. ניתן לקרוא את נוסח החוק באתר משרד הבריאות. החוק כולל את שני סוגי הבנקים הציבורי והפרטי וקובע באילו תנאים יפעלו ואיזה מידע יש למסור לציבור וכו'. התקנות זהות בעיקרי הדברים והשוני הוא בעיקרו טכני ונובע מהייעוד השונה של שני סוגי הבנקים. אשמח לענות על שאלות נוספות. בברכה, ד"ר גניגר

מנהל פורום דם טבורי