מספר תאים מינימלי

דיון מתוך פורום  דם טבורי

27/01/2013 | 23:54 | מאת: אנונימית

שלום רב מדוע בבנק ציבורי נשמרות מנות רק עם מינימו של 900 מליון תאים ואילו בבנק פרטים מסתפקי בהרבה פחות? מה משמעות הכמות לעניין הפוטנציאל בעתיד. איזה מידע בדיוק עליי לקבל על התרומה כדי לודא תקינותה שאלה נוספת: האם בארץ או בעולם יש נסיון עם מחלת ה ALS.

28/01/2013 | 12:11 | מאת: ד"ר אריה (יוקי) גניגר

לאנונימית שלום, ראשית נתייחס לבנקים ציבוריים, אלה נשענים על תרומות ותמיכה ממשלתית ציבורית שהיא בפועל מוגבלת. כדוגמא, במדינת ישראל חוק הדם הטבורי מקצה כשלושה מיליון שקל בשנה והמשמעות היא איסוף של כ-600 מנות. בשל מצב זה שומרים רק מנות גדולות במיוחד מעל 900 מיליון תאים. סיבה נוספת, עיקר המחלות המטופלות באופן סטנדרטי הן מחלות סרטניות והדרישה לטיפול כיום עומדת על 30 מיליון תאים לק"ג משקל גוף ולכן ככל שהמנה גדולה יותר היא תהיה אטרקטיבית יותר לטיפולים אלה. באשר לבנקים הפרטיים, אלה בדר"כ אוספים מנות שבהן לפחות 400 מיליון תאים או אף 100 מיליון תאים בהסכמת המשפחה. יש לכך שלוש סיבות: 1. ההתאמה המלאה של המנה ליילוד מאפשרת שימוש בכמות קטנה יותר. 2. יש פיתוח של שיטה לשכפול תאים, ex-vivo expansion המאפשרת למנה של 400 מיליון תאים להפוך למנה גדולה פי כמה. השיטה תהפוך למסחרית במהלך התקופה הקרובה (1-2 שנים) ותיתן יכולת טיפול רבה יותר. 3. ניסויים קליניים המבוצעים היום בטיפולים אחרים כגון שיתוק מוחין, השתמשו בכמות קטנות עד כדי 100 מיליון תאים. גם טיפולי רפואה רגנרטיבית ידרשו ככל הנראה כמויות קטנות יותר של תאים. המידע שעליך לקבל לגבי תקינות המנה קבוע היום בחוק הדם הטבורי והבנקים מספקים מידע זה, המכיל בין השאר מספר תאים מגורענים, חיות תאים, מספר המנה ומקום האחסון, באופן תקני. הטיפול ב- ALS עדיין אינו מוכר ויש עבודות המוגדרות בעיקר כניסויי בטיחות, Phase I, וכן דיווח על השתלה אחת, אשר ניתן לראות באתר טבורית או באתר parentsguidecordblood.org. אני מאמין שנשמע יותר ויותר בתחום זה בעתיד הקרוב. אשמח לענות על שאלות נוספות, ד"ר גניגר

מנהל פורום דם טבורי