G6PD, לידוקאין, אנמיה המוליטית ומתהמוגלובימניה

דיון מתוך פורום  בדיקות דם ומעבדה

10/05/2010 | 10:35 | מאת: רועי

רופאי הפורום שלום, אני גבר בן 30, בריא באופן כללי, ובעל חסר באנזים G6PD (אובחן בלידה) אתמול עברתי הליך כירורגי בפי הטבעת, כאשר הרופא המנתח הסביר לי שמשתמש בחומר הרדמה שהו "כמו של רופאי השיניים" אני מניח שזה היה לידוקאין\פרילוקאין. לאחר כ 30 דקות מסיום ההליך, בדרכי הביתה ברכב, הרגשתי חולשה בכל הגוף, נשימה רדודה, דופק חלש, וקושי להחזיק את העיניים פקוחות. תחושה זו נמשכה עד הלילה והפריעה לי להירדם. מסקירת ספרות שעשיתי הבוקר, ראיתי שיש תיעודים שהמאלחשים לידוקאין\פרילוקאיןובמשחות כמו EMLA אשר מכילה חומרים אלה גרמו לתופעות לוואי כמו שהיו לי, ואפילו יותר חמורות כמו אנמיה המוליטית ומתהמוגלובימניה, ויש ציון לכך שהסבירות גבוהה יותר בקרב אנשים עם חוסר באנזים G6PD. שאלותי הן: 1. האם תופעות הלוואי שהיו לי מעידות על כך שהתרחשו אצלי אנמיה המוליטית ו\או מתהומגלובימניה ברמה כזו או אחרת? 2. בהמשך לשאלה הקודמת, האם באמצעות בדיקת דם ביום\יומיים שאחרי תופעות הלוואי ניתן לראות שאכן התרחשו תהליכים אלה? 3. בעוד כ שבועיים וחצי אמור להמשיך את ההליך הכירורגי, האם יש לבקש מהרופא שישתמש במאלחש אחר, אשר לא מיוחסות לו תופעות הלוואי בכלל ובקרב חוסר ב G6PD בפרט? 4. הרופא נתן לי מרשם למשחת EMLA אותה אמור למרוח כשעה לפני ההליך הכירורגי הבא (בעוד כשבועיים וחצי). משחה זו מכילה את החומרים הפעילים אשר אני די חושש אשר עושים לי תופעות לוואי. מה עושים? תודה מראש רועי

11/05/2010 | 10:07 | מאת: ד"ר יעל הס

קודם כל, בבדיקת דם בהחלט ניתן יהיה לראות אם היתה תגובה המוליטית לחומרים שציינת. אני משערת שיש גם דרך מעבדתית לבדוק מתהמוגלובינמיה, אם כי אני לא יודעת אם הבדיקה נעשית בשגרה או שיש צורך בתכשירים מיוחדים לבדוק את זה. לגבי רגישות ל EMLA - צריך לדבר עם המרדים ולציין את התופעה שהרגשת עם הלידוקאין ולברר איתו אם יש דרך לבצע את ההרדמה או האלחוש בדרך אחרת.

מנהל פורום בדיקות דם ומעבדה