אבא בן 76 מאובחן עם אלצהיימר

דיון מתוך פורום  אלצהיימר

25/02/2018 | 22:14 | מאת: ל.ר

שלום רציתי לשאול יש לי אבא בן 76 מאובחן כחולה דמנציה על רקע וסקולרי , האם יש הבדל בין רקע וסקולרי לדמציה רגילה או אלצהיימר? קצת מבולבלת , וגם לאבא שלי יש בעיה קשה שהוא כל היום רוצה ללכת לשירותים גם שיש לו חיתול כל חמש דקות הוא רוצה ללכת לשירותים הוא עדיין בהגדרתו כתשוש נפש ומתהלך עם הליכון מה עושים??? תודה מראש

26/02/2018 | 20:08 | מאת: פרופ' כרמל ערמון

לל"ר שלום רב, עצה פרטנית לגבי אביך, שהנו תשוש נפש, לא אוכל לתת בהתכתבות. כמוכן אינני יכול להביע דעה לגבי אבחנתו הרפואית. כל אלה מחייבים יעוץ פרטני הכולל בדיקה. תשובה כללית לגבי דמנציה אוכל לתת: דמנציה היא שם כללי לתהליך פעיל של אבדן יכולות מוחיות מורכבות. מחלת אלצהיימר היא הגורם השכיח, והתהליך המניע אותה הוא תהליך של פרימת רשת תאי המוח שעסוקה העקרי ביצירת זכרונות ושליפתם, בכלל זאת יצוג פנימי (במוח) של כל מה שמחוץ למוח (גוף האדם, העולם מסביב - פיזי וחברתי). לפעמים ישנה תוצאה של ארועים מוחיים שגורמת לפגיעה ממוקדת בתפקודים חשיבתיים או מנתקת חלקי מוח אחד מן השני, שגורמת לאבדן יכולות בשלבים. תוצאה זאת מכונה לעתים "דמנציה וסקולארית," בעיקר אם מתחוללת שלב אחרי שלב, בארועים מזוהים. לפעמים שני התהליכים פועלים במשולב "דמצניה משולבת" - MIXED DEMENTIA כדי לתת מימד נוסף -- לעתים תהליך יצירת המשקעים מסוג אמילועיד שהוא חלק מן התהליך של מחלת אלצהיימר פוגע ישירות גם בכלי דם מוחיים קטנים. לפעמים אין כלל עדות למעורבות כלי דם בחולי מחלת אלצהימר. אחרון אחרון -- קיימים סוגי דמנציה נוספים, בהתאם למספר רשתות-העל שקיימות במוח ומאפשרות לו לפעול בצורה מתואמת. שניים מהן הן: דמנציה פרונטו-טמפוראלית (שבטוייה המוקדמים שנויי אופי והתנהגות) ודמנציה עם גופיפי LEWY, שבה יש הופעה מוקדמת משולבת של שנויים קוגניטביים ושנויים פרקינסוניים. בשלביה המאוחרים של דמנציה פחות חשוב כיצד הגיע החולה לשם, אלא אם מתכוונים להעזר במידע לטובת הדורות הבאים, במשפחות בהן מדובר ביותר מחולה אחד. אז לעתים סוג הדמנציה יכוון ליעוץ גנטי. עד כאן על קצה המזלג. בברכת בריאות, כרמל ערמון

מנהל פורום אלצהיימר