בעיות שינה מחודשות

דיון מתוך פורום  הפרעות שינה בקרב ילדים ומבוגרים

31/08/2014 | 11:49 | מאת: מיכל

בתי בת שנה ששלושה חודשים. מאז שנולדה דבקנו בשגרת גינה שכוללת הרדמות רק במיטה, הפרדה בין אוכל לשינה, ועוד... מדי פעם היו צצות בעיות שינה (קושי להרדם, בכי בלילה) שהיינו פותרים בשיטת הרם-הורד למשך כמה ימים. בשבועות האחרונים שגרת השינה שלה השתבשה לגמרי: היא מתקשה להירדם (בעבר היתה נרדמת עצמאית במיטה) וצריכה שישבו לידה בזמן ההרדמות.לפעמים זה עובד ולפעמים היא פשוט מתחילה לבכות ומסרבת כלל לישון, יכולה להשאר ערה שעות(כמובן שבסוף אנחנו מתייאשים ומוציאים אותה מהמיטה) בנוסף לכך כל כמה ימים מתעוררת בבכי וצרחות של מה שנראה ככאב או כסיוטים ולא מוכנה לחזור לישון. בהתחלה הצלחנו להרגיע אותה במיטה, בהמשך נאלצנו להוציא אותה מהמיטה לידיים והיום הגענו למצב שהיא יכולה להישאר ערה במשך שעות עד שהיא מותשת לגמרי ובסופו של דבר נרדמת רק כשגם אנחנו הולכי לישון(ישנה באותו חדר איתנו). בנוסף לכך היא התחילה להתעורר מוקדם מאוד- בין חמש וחצי לשש בבוקר במקום בשבע וחצי כמו תמיד.נעמדת במיטה ומייללת אם כי ברור שהיא עדיין עייפה. במהלך היום ישנה שתי תנומות-אחת בבוקר של כשעה-שעה וחצי ואחת קצרה יותר בצהריים. בעבר השתמשנו בשיטת הרם-הורד כל פעם שצצו בעיות שיה ואכן הבעיות עברו אחרי כמה ימים של היצמדות לשיטה. כרגע נראה שהשיטה לא עובדת. איך ניתן ללמד את התינוקת להרדם עצמאית? בלי התלות בישיבה שלנו איתה? איך מתמודדים עם הבכי בלילה? שיטת הרם-הורד עדיין רלוונטית? צריך להתאים אותה לגיל התינוקת? האם ניתן לעכב את ההתעוררות בבוקר? לפעמים נדמה לנו שהיא מתעוררת כי היא רעבה. מומלץ לתת לה בקבוק במיטה ולצפות ממנה שתחזור לישון? האם היא עדיין זקוקה לשתי תנומות ביום או שכדאי להוריד תנומה אחת? תודה רבה

מיכל שלום, על פניו נראה כי הקושי שאת מתארת הינו על רקע התנהגותי. הנקודה החשובה היא שהילד מפתח תלות בהורים כדי להרדם, הוא חייב אותם כדי להרדם ולא לומד לעשות זאת לבד. המטרה הכללית היא להוריד בהדרגה את תלות זו של הילד בהורים. למעשה תלות זו מאריכה את הזמן בו לוקח לילד להרדם ומובילה למספר רב של יקיצות בלילה (גם ליקיצות מוקדמות). לצערי אין מחקרים מסודרים (למיטב ידיעתי) המראים על יעילותה של שיטת "הרם עובד". אבל, אפשר למשל ליישם תוכנית בה משכיבים את הילד לישון ומורידים בהדרגה את התערבות ההורים. אפשר לבדוק את הילד כל מספר דקות בזמנים הולכים וגדלים. בזמן הבדיקה עצמה ההתערבות היא גם מינמאלית לזמן קצר. דבר זה יכול גם לעזור להרדם בזמן קצר יותר וגם להוביל להפחתה במספר היקיצות הליליות. כמובן שצריך לשלול סיבות נוספות להתעוררויות (מחלה, דלקות אוזניים, הפרעות נשימה וכו..) הורים רבים נעזרים בליווי של איש/אשת מקצוע בתהליך זה. ד"ר יונתן קושניר פסיכולוג קליני www.drjkushnir.com

מנהל פורום הפרעות שינה בקרב ילדים ומבוגרים