דימוי עצמי

דיון מתוך פורום  פסיכולוגיית ילדים ומתבגרים

11/04/2011 | 20:56 | מאת: שולה

איך אני כאמא יכולה לתרום לדימוי עצמי חיובי של בני ולהערכתו העצמית? אני שמה לב שהוא חסר ביטחון: מגמגם מעט, לא בטוח בעצמו, זקוק להרבה אישורים, חשוב לו לרצות אחרים ולא את עצמו.

13/04/2011 | 15:07 | מאת: ליאת מנדלבאום

שלום שולה, לא ציינת בן כמה בנך, ולכן אשיב בכלליות. דימוי עצמי 'יונק' או 'מתדלק' משני מקורות עיקריים - האחד, הוא מאזן ה"הצלחות מול כישלונות" כפי שחווה אותו הילד. דהיינו, אם הוא חווה בסה"כ יותר הצלחות מכישלונות, הוא עשוי להרגיש שווה, בעל ערך, יכולת וכישורים. אם, לעומת זאת, הוא חווה כישלונות והפסדים יותר מאשר הצלחות והישגים, הוא עלול לחוש לא מוצלח ולא כשיר. מקור חשוב אחר, הוא ה"אחר המשמעותי" בחייו של הילד (הורה, מורה, חבר קרוב - ובעצם כולם גם יחד). האופן בו הילד משתקף לעצמו דרך עיני המבוגר החשוב בחייו, קובע במידה רבה את מה שהוא עצמו יחשוב על עצמו. כאן, כמובן, יש לך תפקיד חשוב כאמא, המתפעלת ומעודדת באופן אמיתי ואותנטי את בנה. במקרים של חוסר ביטחון בולט ופגיעה קשה בדימוי העצמי, עדיף להיעזר באנשי מקצוע. גם גמגום (ראשוני) יכול להיות מקור לפגיעה בתפיסה העצמית של הילד, ולכן במקרה כזה מוטב להתייעץ גם עם קלינאית תקשורת. אם הגמגום הוא משני, המענה הוא פסיכולוגי-רגשי. בברכה ליאת

מנהל פורום פסיכולוגיית ילדים ומתבגרים