אובססיה לניקיון

דיון מתוך פורום  פסיכולוגיית ילדים ומתבגרים

07/08/2010 | 08:23 | מאת: רחל

בני הקטן, מבין ילדיי, בן ה-7 חש דחף שאינו מובן לי לרחוץ ידים בתדירות גבוהה מאד. גם במהלך השיעור בכיתה מבקש מהמורה לשטוף את ידיו. הוא אוהב מאד ניקיון. גם שהוא נרטב ממים, מבקש מידית להחליף את הבגד הרטוב. כמו-כן הוא מבקש לשים פלסטר על כל פצע, שריטה או אדמומיות בעור ואפילו על קצה האצבעות ואף טוען לעיתים יש לי קוץ ולאחר בדיקה מאומצת לא נמצא דבר. מדוע זה קורה ומה ניתן לעשות על-מנת לגמול אותו מכך?

08/08/2010 | 23:32 | מאת: ליאת מנדלבאום

שלום רחל, רחצת ידיים כפייתית יכולה להיות סימפטום של אחת מהפרעות החרדה, אך יכולה (לחילופין או בנוסף) להיות ביטוי של בעיה בוויסות התחושתי-טקטילי (של המגע). את שתי הבעיות אפשר לאבחן או לשלול אצל פסיכולוג ילדים קליני או התפתחותי, או אצל מרפאה בעיסוק (בנושא התחושתי). חיבתם של ילדים לפלסטרים אכן מגיעה לשיאה בגילאים 5-6-7, בהם החרדה לשלמות הגוף רבה. ילדים רבים מתייחסים אל גופם כאל מיכל גדול, שכל דקירה או פצע עלולים לנקבו ולרוקן אותו. הפלסטר נותן מענה פשוט ומיידי לדאגה הזו, ולכן אין סיבה לא לאפשר זאת. בברכה ליאת

מנהל פורום פסיכולוגיית ילדים ומתבגרים