מצמוץ בעיניים עקב לידת אח חדש

דיון מתוך פורום  פסיכולוגיית ילדים ומתבגרים

30/07/2010 | 17:05 | מאת: גלית

בתי בת שלוש שנים, ולפני שלושה חודשים נולד אחיה הצעיר. לפני כשבועיים החלה למצמץ בעיניים בתדירויות משתנות. אנו לא מעירים לה על כך (הגננת אומרת שהיא מתלוננת על כאבי עיניים). בנוסף, היא מתעוררת בבכי היסטרי לפנות בוקר וקשה להרגיעה. במהלך היום היא מתנהגת מאד יפה כלפי אחיה הצעיר, ועמי היא קשה - לרוב, לא משתפת פעולה בפעולות יומיומיות. האם יש צורך לפנות לפסיכולוגית ילדים או לחכות שהתופעה תחלוף עם הרעפת חום ואהבה אליה?

01/08/2010 | 14:49 | מאת: ליאת מנדלבאום

שלום גלית, ראשית, כמו בכל מקרה של תלונה פיזיולוגית, אני ממליצה על פנייה לרופא (עיניים, במקרה שלכם) כדי לשלול בעיה רפואית. מצמוץ, לאחר שנשלל כל הסבר אחר, יכול לאותת על מצוקה ומתח אצל הילדה, והגיוני לקשור בין המתח ללידת אחיה החדש. לפני שפונים לפסיכולוג, אפשר בהחלט לנסות ולעזור לה בבית. מצד אחד, חשוב באמת לא לשכוח אותה ואת צרכיה, להעניק הרבה אהבה ותשומת לב. מצד שני, רצוי שלא לאפשר לה להשתמש בהתקפי זעם או בכי כדי לזכות באותה תשומת לב. אני ממליצה לעשות כל שאפשר כדי לגרום לה לחשוב ולהרגיש (!) שכדאי להיות גדולה ומשתפת פעולה, יותר מאשר מרדנית ובכיינית. נסי ליזום פעולות שיובילו אותה לחוויה של הצלחה ושיתופיות, ושבחי אותה בכל פה על כך. לעומת זאת, כאשר היא בוכה או מתנגדת, נסי לצמצם את המגע ביניכן, ולהפחית ככל האפשר "רווחים משניים" מהתנהגות כזו. גם הזמן עושה את שלו, וצריך לתת גם לו הזדמנות... בהצלחה ליאת

מנהל פורום פסיכולוגיית ילדים ומתבגרים