מעבר בית ספר

דיון מתוך פורום  פסיכולוגיית ילדים ומתבגרים

26/04/2010 | 09:10 | מאת: דליה

שלום רב, לפני שלושה חודשים קנינו בית במועצה אחרת מה שידרוש מאיתנו להעביר את ידלנו ( 8.5 4 ו 1.5) מסגרות חינוכיות. ביתנו הגדולה בכיתה ג' החלה להפנים את המעבר ועוברת תקופה קשה של התפרציות בכי כעס וזעם, עולים בה פחדים של מה הולך להיות הפרדה מהחברים הנוכחיים ופחד שלא תצליח להתחבר עם ילדים חדשים. אנו משוחחים איתה כל הזמן מסבירים כי היא לא מאבדת חברים אלא תרוויח חברים חדשים ושתמיד תשמור על קשר עם החברים הקיימים. בתנו היא ילדה דומננטית ואוהבת להוביל היא חכמה ומודעת למגבלות שלה מהכרותי אותה ומנסיון העבר (היא הששתלבה בגן מועצה בגיל 5 לאחר שהייתה במסגרות פרטיות והשנה נכנסה לצהרון חדש עקב סגירה של צהרון קודם)מאוד קשה לה להתחבר עם ילדים שנמצאים כבר בקובוצות בצהרון החדש היא מרגישה לא שייכת ואוטסיידרית ומבלה את רוב זמנה לבד. אני חייבת להוסיף שגם לי קשה ואני מזדהה איתה מאוד ולכן מבקשת את ייעוצכם כלים, דרך לסייע לה אולי באמצעות משיהו חיצוני, רעיונות תודה רבה מראש

27/04/2010 | 02:36 | מאת: ליאת מנדלבאום

שלום דליה, מעבר דירה אכן יכול להיחוות כמשבר, לפחות לזמן מה, בהיותו קוטע את חוויית הרציפות של כל בני המשפחה. לא תמיד אנחנו יכולים (למרות שהיינו מאד רוצים) ללכת לפני ילדינו, כמו "מגלי מוקשים", ולסלק מכשולים מן השביל עליו הם צועדים. במקום זאת, מוטב לחזקם ולדאוג שיהיו מיומנים וכשירים ככל האפשר מול אתגרי ההווה והעתיד. אני מציעה להמשיך ולשוחח איתה על המעבר, לנסות לחשוב בצורה פתוחה ועניינית על הקשיים הצפויים, מבלי לטייח, ולדון באפשרויות הפעולה. כשילד מצפה לקשיים ויכול לדון בהם באופן מפורש, מתגברת אצלו תחושת השליטה היחסית, והסיכוי שייתפס חסר אונים וחסר פיתרונות פוחת. תוכלו להזכיר לה את חודשי הקיץ, בהם תוכל להתחיל לבסס קשרי ידידות ראשוניים עם בני גילה במקום החדש, להזמין אליה חברות באופן יזום, כך שעד ספטמבר שוב לא תהיה כה בודדה. הבטיחי לה עזרה ותמיכה, ונוכחות רבה יותר שלכם, ההורים, עד שיימצאו לה חברים. הדגישי את הזמניות של תקופת המעבר, ושתפי אותה מחוויות ילדות דומות שעברתם בהצלחה. אני רוצה להאמין שברוב המקרים הדאגה שלנו עודפת מעבר לנדרש, וכי רוב הילדים מצויידים ביכולות הסתגלות בסיסיות טובות. גם אם לבתך לוקח קצת יותר זמן, כדאי לזכור שמי שאהוד ומקובל בחברת ילדים אחת, בדר"כ מצליח להשיג סטטוס דומה למדי גם בקבוצת ילדים אחרת. אמהות מנוסות מוזמנות, כמובן, לחשוב על רעיונות ספציפיים נוספים, ולשתף. בהצלחה ליאת

27/04/2010 | 11:32 | מאת: דליה

תודה

מנהל פורום פסיכולוגיית ילדים ומתבגרים