לא מקשיבה?

דיון מתוך פורום  פסיכולוגיית ילדים ומתבגרים

05/01/2010 | 04:22 | מאת: רוחמה

בתי בת 5 לא מקשיב לא לנו ולא לגננת או לכל אדם מבוגר למרות שאנו מצבים גבולות ברורים גם בגן .אחר מעשה שהיא עושה ואנו אומרים לא לעשות נגרם נזק או שאנו כועסים היא מבקשת סליחה ומתנצלת שוב ושוב ליאת השמח לקבל ממך טיפים אך להסביר? תודה

06/01/2010 | 00:59 | מאת: ליאת מנדלבאום

שלום רוחמה, אם הילדה שלכם אינה מקשיבה לכם או לכל מבוגר אחר, אפשר להניח בזהירות שמשהו לא יעיל בהתנהלות שלכם מולה, או שקיימת בעיה אחרת, התפתחותית או רגשית, המונעת ממנה להבין מה נדרש ממנה. כשאנחנו מדברים על הצבת גבולות נכונה ויעילה, אין הכוונה רק לקביעת הכללים, אלא גם לאחריות שלנו לדאוג לכך שהם יכובדו וי?יש?מרו בעקביות. כפי שציינתי כאן רבות בעבר, ילדים לומדים להתנהג בהתאם למערך תגמולים שמספקת להם הסביבה. הם חוזרים על התנהגויות המזכות אותם בתגמול חיובי, ונמנעים מהתנהגויות המובילות לתוצאה לא רצויה מבחינתם. הורים רבים, בהיותם מונחים ע"י רעיונות דמוקרטיים ומוסריים, נוטים לחנך ילדים באמצעות הסברים מילוליים סבלניים, תוך שהם מסתפקים באזהרות, נזיפות, התנצלויות ובקשות סליחה של הילד. מסתבר שילדים קטנים, שעדיין לא פיתחו הבנה מוסרית בוגרת, לא ממש מתרשמים מהטפות מוסר חינוכיות. עליהם ללמוד בדרך פשוטה וישירה מה מצופה מהם, ולדעת שלהתנהגות שלילית יהיו תוצאות שליליות. לכן, אני ממליצה להימנע מדיבור רב, ולהתמקד בפעולות. שימי לב, איני מדברת על פעולות תוקפניות, אלא על פעולות נחושות שיגרמו לילדה שלך להבין שכשאת מדברת - את מתכוונת לכל מילה! אם את אומרת "עכשיו מתקלחים!" או "בואי בבקשה לכאן" או "אסור לרוץ לכביש" או "לא מרביצים!" או "הגיע זמן לישון" או "לא קמים מהשולחן", עליך לדאוג שכך אכן יהיה. אם בתך לא מצייתת לך לאחר אמירה אחת, גשי אליה ודאגי שבקשתך אכן תתבצע. עשי זאת בתקיפות שקטה, ללא אלימות. תוכלי להוסיף בשקט "אני התכוונתי למה שאמרתי". השתדלי להימנע מצעקות, עלבונות או נאומים מיותרים. כך בתך תלמד שלמילה שלך יש ערך. תוכלי לקרוא בפורום שלנו די הרבה בנושא זה, וללמוד עוד על הצבת גבולות נכונה. תוכלי, כמובן, לפנות גם להדרכת הורים קצרה וממוקדת, שתסייע לך להתמודד טוב יותר עם הנסיבות הספציפיות שלכם. בהצלחה ליאת

מנהל פורום פסיכולוגיית ילדים ומתבגרים