תינוק חדש במשפחה

דיון מתוך פורום  פסיכולוגיית ילדים ומתבגרים

20/02/2009 | 12:34 | מאת: אלה

שלום, יש לנו בת בת 4.5. בקרוב יוולד לה אח. הודענו לה על כך לפני מספר חודשים, ואף לקחנו אותה לבדיקת אולטרסאונד. אנו מרגישים שהיא "מתעסקת" עם הנושא הזה די הרבה: כמעט כל יום מציירת ציורים לאח שלה, מחליטה איזה צעצועים תתן לו וכו'. לאחרונה שמנו לב כי לפעמים, כאשר היא משחקת, היא אומרת לבובה שהיא כועסת על האח של הבובה. מדובר בילדה טובה, חברותית, מסתגלת מהר למצבים חדשים. יחד עם זאת, היא רגילה לקבל הרבה תשומת לב, אוהבת להשתתף בשיחות של מבוגרים וכד'. אנו חוששים כי השינוי יהיה קשה בשבילה. אך, לדעתך, עלינו להתנהג?

20/02/2009 | 16:23 | מאת: ליאת מנדלבאום

שלום אלה, לידת אח היא אירוע גדול ומשמעותי עבור כל ילד, וטבעי שתהיה התעסקות מחשבתית רבה סביב זה. נדמה לי שאפשר להסתכן ולומר שהילדים המסתגלים בקלות הם אלה שהוריהם מתייחסים בקלות ובטבעיות לנושא. זו אמירה קצת פשטנית, אני יודעת, ובכל זאת, רחמים או התעסקות יתרה ב'אסונו' של הילד הבכור עלולים ליצור אצלו את החוויה שהוא באמת נורא מסכן וראוי לרחמים או פיצוי. עבור רוב הילדים מדובר במשבר זמני, בוויתור על הבכורה, על ה'בלעדיות', על מידה נכבדה של תשומת לב, ועל זמן איכות עם ההורים. ובכל זאת, התוספת החדשה למשפחה כרוכה גם בהרבה שמחה, התרגשות וערך מוסף, וילדים נבונים מכירים גם בכך. אני מניחה שכדי שהתהליך כולו יעבור בשלום, נחוצה גישה בריאה ועניינית, המשלבת אהבה, סבלנות והרבה הבנה כלפי הקשיים וההתמודדות של הילד, יחד עם ביטחון בכוחותיו וביכולתו לעמוד בהם. יש לצפות לגילויים של קנאה ותוקפנות (לפעמים הם מגיעים רק כחלוף כמה חודשים מאז הלידה) ולהיערך להם, אך לזכור שלא מדובר בעוול או אסון. לעיתים, לידת הילד השני מעודדת סדר יום מאורגן ומובנה יותר, ובכך מסייעת לכינון גבולות בריא ונכון יותר. כרגע, אני לא חושבת שיש משהו מיוחד שעליכם לעשות, מלבד להניח לה לעבד את התהליך בדרכה, ולהכינה להיבטים הקונקרטיים של הלידה המתקרבת (מה יקרה כשאמא תהיה בבית היולדות, איך נסדר את החדר, איפה תעמוד המיטה שלה מעכשיו, וכד'). מאחלת לך לידה קלה ונעימה, ומבטיחה להיות כאן בהמשך, אם תרצי להמשיך ולהתייעץ. בשמחות ליאת

מנהל פורום פסיכולוגיית ילדים ומתבגרים