גמילה מטיטולים-בן 3

דיון מתוך פורום  פסיכולוגיית ילדים ומתבגרים

10/06/2019 | 23:22 | מאת: יעלי

שלום רב, הבן שלי בן 3 והתחלנו תהליך של גמילה מטיטולים לפני מספר שבועות. הבעיה- הוא לא עושה בשירותים בכלל. או שהוא מתאפק במשך שעות (היו פעמים שהוא לא עשה פיפי אפילו 10 שעות ברצף) או שהוא עושה בתחתונים. וזה לא בורח לו, כי הוא יודע שיש לו ועושה במודע. בתחילת התהליך הוא כן אמר שיש לו פיפי אבל כשלקחנו אותו לשירותים הוא לא עשה. נראה שהוא חושש מזה. היום הוא לא מודיע שיש לו פיפי ופשוט עושה בתחתונים (לפעמים הוא שואל אם יש לו טיטול לפני שהוא עושה). בימים האחרונים היו מעט פעמים שבגן הוא כן עשה פיפי בשירותים, אבל לרוב הוא עושה בתחתונים או לא עושה בכלל. על קקי אין בכלל מה לדבר, הוא לא מוכן לשבת על האסלה. קקי הוא עושה או בתחתונים או בלילה כשאנחנו שמים טיטול לקראת השינה. אני כבר מיואשת וחושבת להחזיר לו את הטיטול, אך מצד שני אולי זה לא טוב לחזור אחורה? כמובן שבעוד חודשיים וחצי הוא עולה לגן עיריה ולכן יש "דד ליין" שהוא צריך לעמוד בו. אציין כי הוא הבן השני במשפחה- אחות בת 6, אחות בת 1.10 ואחות בת חודשיים. גם בת ה-1.10 עדיין עם טיטול. אשמח לשמוע כיצד יש לפעול במקרה כזה.

הי יעלי, זה נשמע שבנך פיתח סוג של חרדת אסלה וכמו בכל סוג של חרדה פובית השיטה הכי טובה להתמודד איתה היא חשיפה הדרגתית או ויריאציות של זה. אז הכיוון הוא לנסות לחשוב איך להפחית את החרדהשלו וכמון לנסות להבין ממה בדיוק הוא חרד. אולי מדובר בפעולת הורדת המים, אולי עצם הישיבה על האסלה ואולי הפחד לאבד משהו. ברגע שתביני יותר מה מקור הפחד תוכלי לחשוף אותו אליו בדרכים משחקיות ויצירתיות בתוך אווירה נעימה ובטוחה. את יכולה למשל לשחק איתו משחק שלם של החתלה והורדת חיתול לבובה שעושה פיפי באסלה. לספר סיפור על דגים ששוחים במים של האסלה ואז נוסעים להם לים כשמורידים את המים וכיוב'. אני ממליצה גם ללוות את התהליך בדיאלוג למשל לשאול "איך הבובה מרגישה" "מה היא רוצה" "מה עושים המים" ולהתייחס למה שאת מזהה שמפחיד אותו בצורה מרגיעה. זה בגדול הכיוון, קחי לך כשבועיים לצורך כך במהלכם את לא לוחצת עליו לעשות פיפי בשירותים, אלא רק מציעה בעדינות מידי פעם. בהצלחה! ירדן פרידון ברשף פסיכולוגית קלינית מומחית ילדים מתבגרים ומבוגרים 0523873044

מנהל פורום פסיכולוגיית ילדים ומתבגרים