חרדת נטישה אצל תינוק

דיון מתוך פורום  פסיכולוגיית ילדים ומתבגרים

07/05/2015 | 13:56 | מאת: אורית

היי, התינוק שלי בן 1.3, בארבעה חודשים האחרונים עבנו גירושין בבית, עברנו דירה וגם עברנו לגן חדש- בגן הוא כבר ארבעה חודשים. בחודשיים האחרונים בכל פעם שאני יוצאת מהגן הוא בוכה מאוד אבל נרגע-הבעיה העיקרית היא בגן כאשר המטפלת הקבועה שלו יוצאת מהחדר הוא צורח ולא נרגע עד שהיא חוזרת, זה יכול לקרות הרבה פעמים במשך היום ואם היא לא מגיעה לגן אנחנו בבעיה כי המטפלות האחרות לא מצליחות להרגיע אותו...אתמול היא יצאה מוקדם והוא נשאר עם עוד מטפלות שהוא מכיר והוא צרח במשך שעה עד שקראו לנו לבוא לקחת אותו כי חשבו שהוא סובל מכאבים. בבית הכל בסדר ואני חופשי מסתובבת בבית והוא לא בוכה כשאני יוצאת מהחדר, בוכה מעט כשאני משאירה אותו עם סבתא או עם אבא שלו ובלילה הוא עדיין קם פעמיים ואוכל בקבוק אבל אני לא מטפלת בזה עד שהכל יסתדר בגן. מה עושים??!!

שלום אורית, בנך הקטן בהחלט עבר הרבה מאוד שינויים בזמן קצר, כאלה שהוא לא מבין ושגם קשה להסביר לו. נראה כי כעת הוא מבטא חרדת נטישה שבבסיסה פחד עמוק מכך שדברים אינם יציבים וייתכן כי מה ש"נעלם" לא בהכרח ישוב. אם הדבר מתרחש רק בגן ורק נוכח המטפלת הקבועה שלו שם, כדאי ביחד איתה לחשוב על דרכים בהם ניתן להקל עליו את המעברים הללו בגן. אפשר למשל לבקש ממנה להיפרד ממנו באופן מיוחד כאשר הולכת, או להסביר שהיא הולכת אבל מיד תשוב כאשר מדובר ביציאות קצרות. אפשר שהיא תיתן לו את "חפץ המעבר" שלו אם יש לו (דובי/שמיכה בובה מיוחד שקשור אליה) בכל פעם שיוצאת מוקדם או לבקש מאחת המטפלות האחרות לנסות "להתחבר" אליו יותר, על ידי כך שבמשך כמה ימים תשהה במחיצתו/תשחק איתו/תטפל בו באופן יותר בלעדי. בגדול המטרה היא לעזור לו להרגיש יותר בטוח בגן, ולסייע לו להרגיש שהוא בשליטה מסוימת על המתרחש. אני מאמינה שכך התגובות החריפות יתמתנו עם הזמן והוא יוכל להרגיש יותר נינוח ורגוע שם. בברכה, ירדן פרידון ברשף

מנהל פורום פסיכולוגיית ילדים ומתבגרים