רפואת חירום

דיון מתוך פורום  רפואה דחופה (מיון)

19/03/2003 | 22:13 | מאת: אורטל

שלום רב, הייתי רוצה לדעת על הלימודים לתואר ראשון ברפואת חירום, על האפשרויות לתואר שני, ועל האפשרות, באם קיימת, להתמחות בנושא מסויים ברפואה כללית לאחר תואר ראשון ברפואת חירום ועל המסלול אותו צריך לעבור. המון תודה מראש, אורטל.

19/03/2003 | 22:44 | מאת: הדס

לא מזמן נשאלתי שאלה דומה באימייל אז החלטתי להעלות לכאן את התשובה שנתתי לשואל..מקווה שבכך אני יענה על שאלותיך ואם לא הרגישי חופשי לשאול.. האימייל שלי תמיד זמין לכולם.. לשאלות,טענות ושאר ירקות.. אז ככה..לפני הכל, חשוב להדגיש שהפאראמדיק אינו רופא, אח, או חובש. הפאראמדיק הוא...פאראמדיק ! כיום פועלים למעלה מ-60,000 פאראמדיקם מוסמכים בארה"ב בלבד ! פאראמדיקים פועלים במרבית המדינות המערביות. ארה"ב, קנדה, אנגליה, אוסטרליה, דרום אפריקה, ניו זילנד ומדינות רבות נוספות מקבלות שירותי חרום מפאראמדיקים מוסמכים ומיומנים. צוותי פאראמדיק בארץ החלו לעבוד ללא פיקוח רפואי ישיר (ללא נוכחותו של רופא צמוד) במד"א כרמיאל בשנת 1994. צה"ל מכיר בחשיבותו של המקצוע ומכשיר פאראמדיקים צבאיים באקדמיה לרפואה צבאית. הפאראמדיקים הצבאיים משרתים ביחידות מובחרות וביחידות מסווגות ומעניקים טיפול רפואי מתקדם לחיילים הזקוקים לכך. מרבית הפאראמדיקים מועסקים במד"א, בחברת שח"ל ונטל"י ובגופים ממשלתיים. הפאראמדיק נדרש לתפקד בכל ימות השנה, בכל שעות היממה, ובכל תנאי מזג האוויר. במסגרת תפקידו, מגיש הפאראמדיק סיוע רפואי למגוון רחב מאד של מקרים הכוללים מצבי חרום נשימתיים, לבביים וחבלתיים (טראומה). עבודת הפאראמדיק כרוכה במאמצים פיזיים וכוללת העלאת ציוד החייאתי כבד לבית החולה, חילוץ נפגעים מתוך רכבים מרוסקים והורדת חולים מקומה חמישית בעזרת כסא מיוחד (ללא מעלית כמובן כיאה לחוקי מרפי...). הפאראמדיק נאלץ לטפל בנפגעים בסביבה בלתי מוכרת, בלתי מבוקרת ולעיתים עויינת. על הפאראמדיק לשמור על קור רוח מופתי גם בעת טיפול בארועים קשים המערבים לעיתים ילדים ופיגועי טרור. בזמן טיפול בארועים רחבי היקף, משמש הפאראמדיק כמפקד הכח הרפואי (פיקוד 10) ועליו לתאם ולרכז את פעילות צוותי האמבולנסים בשטח. הפאראמדיקים עוברים השתלמויות תקופתיות ונדרשים להשתלב בקורסים להחייאה מתקדמת אחת לכמה שנים על מנת להתעדכן ולשמור על רמה מקצועית גבוהה. על מנת שהפארמדיק יוכל לשמור על הרשיון שלו הוא נדרש לבצע לפחות 4 משמרות בחודש על הנטן/האטן. הפארמדיק הצבאי לאחר שיבוצו משתלם שבוע אחד בחודש על הנטן/האטן ו3 שבועות ביחידה בה או מוצב או להיפך.. חודש במד"א ו3 חודשים ביחידה.. זה משתנה מיחידה ליחידה. ההבדל בין פארמדיק לחובש... נושא בפני עצמו.. אבל בגדול, חובש במד"א (לא בכיר) רשאי לפתוח וריד, לקבל לידה,חבישות קיבועים ובקיצור, להגיש עזרה ראשונה בסיסית (במהלך הכשרתו לומד לבצע החייאה בסיבית קרי CPR , רשאי לטפל במצבי חירום נשימתיים לדוגמאת אסטמה, COPD ושאר מיני ירקות, לומד על מחלות קרידיאיות למינהם למשל אנגינה פקטוריס, מיוקרדיאל אינפראקשן (אוטם) וכד', וכמובן הגשת עזרה ראשונית בטראומה - חבישות, קיבועים וכד'.. ) חשוב לציין שהוא אינו !!!!!! רשאי לתת תרופות/משחות וכד' וכן אינו מוסמך לקבל החלטה שלא לבצע החייאה למעט מקרים של איבוד צלם אנוש, ריקבון מתקדם וניתוק של הראש מהגוף. הכשרתו בד"כ היא עניין של כמה חודשים. לעומתו, פארמדיק (שמשך הכשרתו נע בין שנה ל 3 - תלוי במסלול) ראשי לתת תרופות המוגדרות כתרופות מצילות חיים לדוגמת קורודיל, איזוקט, אדרנלין, פוסיד וכד'. לחלק מהתרופות שהוא רשאי לתת הוא זקוק לאישור טלפוני מרופא (לדוגמת פוסיד הניתן בבצקת ריאות). בין היתר מוסמך הפארמדיק לבצע מגוון פעולות המצילות חיים- פעולות שאינן נחשבות כירוגיות אך בהחלט פולשניות לדוגמת אינטובציות, לבצע ניתוחי שדה בכוללים בין היתר הכנסת טרוקר (בנוכחות רופא), נידל אפליקשיין (להקלת לחץ על הריאות) וכד'. החל מהראשון לאפריל, עם הכנסות פרוטוקל האטן החדש שהוציאה מחלקת רפואה יהיה רשאי הפארמדיק להפסיק פעולות החייאה קרי לקבוע מוות בלא נוכחות רופא. בין היתר בלימודיו מתמחה הפארמדיק בכירוגיה , רפואה כללית וכו'. לפני קבלת הרשיון שלו הוא מחוייב להשתלם על נטנים/אטנים ובבתי החולים. זהו בעצם ההבדל בגדול. את הההכשרה של פארמדיק אפשר לעבור בכמה דרכים עיקריות: בצבא: קיים קורס פאראמדיקים במסגרת קדם צבאית ולאחריה שירות במקצוע. הקורס הוא כשנה ובסופו מקבלים תעודת פאראמדיק. נכון להיום המיונים לא מביישים את היחידות המיוחדות וכוללים עמידה בתנאי קב"א (54 - כמו לקורס טיס) ומבחנים (אין גיבוש אומנם אבל בעבר היו מבחני קואורדינציה). במד"א: קיים כמובן הקורס הותיק ביותר של מד"א אשר אורך גם כשנה. לדעתי קורס זה מוציא את הפאראמדיקים הטובים ביותר בזמן הקצר ביותר. עלותו לאזרח כעשר עד עשרים אלף שקל (כמו שנת לימודים באוניברסיטה עם מחשיבים מגורים נסיעות...) וניתן להשתמש במענק שחרור מהצבא. המיונים הם מבחן התאמה של משרד העבודה (כולל פסיכוטכני, דינמיקה קבוצתית, וראיון עם פסיכולוג - לדעתי יותר קשה מהצבא כי נעשה ע"י אנשי מקצוע ולא חיילת חובה...) וראיון במד"א. תנאי קדם זה נסיון בתחום, בגרות מלאה... הקורס של מד"א הוא הקורס הכי ותיק בארץ ולזכותו עומדת הכשרת רוב הפארמדיקים בארץ. מטבע הדברים, תוכנית הלימודים וסגל ההדרכה מאד משופשפים בנושא והרמה גבוהה (למרות שיגיד מי שיגיד שהיא ירדה עם השנים). הקורס במד"א גם ידאג להכשירך קודם כל כנהג אמבולנס כך שלמעשה תהיה לך אופציית כניסה לעבודה במד"א עוד לפני סיום קורס הפארמדיקים. בהשוואה לאקדמיים - (שנה ד´ אסף הרופא סיעוד, רפואת חירום באר שבע) הוא מכשיר אותך להיות פארמדיק לא פחות טוב (הייתי אומרת אפילו יותר...) ואולם הוא לא נושא איתו תואר אקדמי (פאראמדיקים עובדי מד"א יכולים לבצע השלמה לתואר בבאר-שבע). תכל´ס קידום במד"א- אין הרבה, תוכל להתקדם ולהיות אולי פארמדיק אחראי יום אחד אבל איש לא מבטיח לך. הקידום הקלאסי היחידי שתזכה לו הוא הסמכה לאט"ן אשר לה היתרונות שלה (אך הם לאו דווקא באים לידי ביטוי במשכורת). העבודה בארץ היא במסגרת ניידות טיפול נמרץ של מד"א, בשנים הקרובות תתכן גם עבודה בחברת אינטל כחלק מחוזה עם מד"א להעסקת פאראמדיקים במפעליה. ישנם עוד גורמים הקשורים בחוזים למד"א ועושים שימוש בפאראמדיקים. חוץ מזה, אם לא הזכרתי, משך הקורס במד"א הוא כשנה וארבעה חודשים. לכל קורס מתקבלים כ- 30 חניכים שהם כ- 10% או פחות מכלל אלו שמגישים מועמדות. שיהיה בהצלחה. מסלול אקדמי (בנתיים רק בבאר שבע): אורכו שלוש שנים ובסופו מקבלים תואר ראשון. דרישות קדם הם פסיכומטרי > 550 (העלו את הרף השנה אומרים), בגרות מלאה ואותם מבחנים כמו של מד"א+ראיון בפקולטה. הלימודים בקורסים הם כ-5 חודשים (ברוטו גס) לימודים עיוניים וכל השאר השתלמויות. באוניברסיטה שנתיים לימודים עיוניים ועוד שנה שרובה השתלמויות שונות עם מעט לימודים עיוניים. לגבי "נגיעה בחולים" - באוניברסיטה כבר בשנה הראשונה בקורס תקשורת (ראיון חולים, אנמנזה), בשנה השניה קורס נתיב אויר (חדרי ניתוח, אינטובציות) והשנה השלישית רובה מוקדשת לקבלת יכולות מעשיות (גם בבתי חולים שם עושים לא מעט דברים) וגם בנט"נים. בכלליות המסלול האקדמי בנוי כך: שנה ראשונה בסיס עיוניכללי ברפואה, שנה שניה בסיס מקצועי עיוני ו"מעשי תאורטי" , שנה שלישית בסיס מקצועי מעשי (על חולים אמיתיים). לגבי תכלעס עם מה יוצאים בסוף מכל מסלול - עם תעודת פאראמדיק של מד"א ובאוניברסיטה בנוסף גם תואר ראשון. מה ההבדל בין מה לומדים באוניברסיטה לבין קורס של מד"א - תפתח ספר של קורס פאראמדיקים (כרגע אין בעברית, רק באנגלית) ותראי שמה שמופיע בספר על שנים שלושה עמודים באונ´ לומדים חודשים שלושה (לא אותו הדבר כמובן, הרבה יותר לעומק). מה המשמעות של זה בשטח? יותר סמכויות? לא! לכל הפאראמדיקים אותם סמכויות. רק זה מהאוניברסיטה ידע גם את התגובה הכימית שלה הוא גורם כשהוא נותן תרופה (אם יצליח לזכור כמובן). אז מה ההבדל ? בסביבות ה50 אלף שקל סתאאאאאם. ההבדל הוא לאן הלאה. לפאראמדיק תכלעס(בערך) הקידום היחיד במתחום הוא לתפקיד ניהולי כלשהו במד"א. לעומת זאת לאקדמאי "כל" הדרכים פתוחות: אפשרויות קידום מגוונות יותר וגם מחוץ למד"א. אפשרות להמשיך לימודים לתואר שני ושלישי (סיעוד, מנהל מערכות בריאות, אפדימילוגיה, ביולוגיה, ביוטכנולוגיה...). מחוץ למד"א לאקדמאים משכורת יותר גבוה. והאמת גם כל הידע מעבר גם יתן את שלו - אומנם אין יותר סמכויות אך הבנה יותר מעמיקה שיקול מקצועי יותר רחב בשילוב עם הניסיון המספק יתנו את אותותיהם על איכות הטיפול... והאחרון חביב, יש אפשרות ללמוד תואר ראשון בסיעוד ולעשות קורס פראמדיקים של מדא במקביל (מסלול של 4 שנים סך-הכל). בשלוחת אסף-הרופא (השייכת לאוניברסיטה העברית) קיימת האפשרות הזאת, אולם שני התחומים הללו טרם משתלבים זה בזה - כשאתה עובד כפארמדיק אתה פארמדיק וכשאתה עובד כאח אתה אח (כל אחד לפי הסמכויות שניתנות לו). לגבי טלפונים, למיטב ידיעתי, אמור להפתח קורס פארמדיקים משולב של עובדים ומתנדבים בעתיד הלא רחוק אולם אין לי מושג לגבי ההרשמה ויתכן כי נסגרה כבר. מקווה שעזרתי, הדס

19/03/2003 | 23:02 | מאת: אורטל

קודם כל המון המון תודה. עזרת לי המון. רציתי לשאול עוד שאלה. אני רוצה ללמוד רפואת חירום בעתודה האקדמאית, ואני רוצה לא רוצה כל הזמן לעבוד כפארמדיק בדרכים, היעד שלי עקרונית הוא מיון וחדר ניתוח. השאלה שלי היא אם כאשר אני מסיימת את התואר הראשון ומקבלת את ההסמכה, האם אז אני יכולה ללמוד לתואר שני לימודי רפואה כללית? איזה שהיא התמחות בנושא מסויים?, האם המסלול שלי יהייה כסטודנט מן המניין, או בגלל ההסמכה והתואר הראשון יש לי מסלול שהוא שונה? המון תודה מראש, אורטל.

מנהל פורום רפואה דחופה (מיון)