בלוטת הריס

דיון מתוך פורום  רפואה דחופה (מיון)

14/01/2003 | 23:16 | מאת: אחד

שלום שאלתי היא: מהי בלוטת התריס? מהי עושה? איך נפגעת? ואיך משפיעה על תהליכים בגוף? תחלואתיים וכד'? תודה..

15/01/2003 | 11:40 | מאת: הדס

(בלוטת התריס תירואיד ) היא בלוטה אנדוקרינית ( בלוטה שמייצרת הורמונים ומפרישה אותם ישירות כלומר לא דרך צינור אל תוך זרם הדם. בלוטות אנדוקריניות כוללות את יותרת המוח, בלוטת התריס (תירואיד), יותרת בלוטת התריס (פאראתירואיד), יותרת הכליה (אדרנל), השחלות והאשכים, השליה וחלק מן הלבלב. בלוטות אלה מווסתות תפקוד רקמות או איברים ספציפיים או את תפקוד הגוף כולו.) גדולה שממוקמת בבסיס הצוואר. היא מורכבת משתי אונות שנמצאות משני צידי קנה הנשימה ומחוברות על-ידי מיצר. בלוטת התריס מווסתת את קצב חילוף החומרים בגוף על-ידי הפרשת הורמון בלוטת התריס (כאשר אינה מתפקדת כראוי אחד הסימנים הוא עליה במשקל ללא אכילת יתר. הטיפול פשוט, וכולל תחליף של הורמון התירואיד.) ; הפרשתו של הורמון זה מתאפשרת על-ידי הפרשת הורמון מגרה בלוטת התריס (TSH) מבלוטת יותרת המוח ( הורמון שמיוצר ומופרש על-ידי בלוטת יותרת המוח הקדמית, ומגרה את פעילות בלוטת התריס (תירואיד). הפרשתו היא בשליטת הורמון משחרר תירוטרופין (TRH). הורמון משחרר תירוטרופין זהו הורמון שמופרש על-ידי ההיפותלמוס (במוח), ומגרה את בלוטת יותרת המוח הקדמית להפריש הורמון מגרה בלוטת התריס (TSH). מזריקים TRH אל תוך הווריד כדי לבדוק את תפקוד בלוטת התריס וכדי להעריך את מאגרי ההורמון TSH ביותרת המוח.פגמים בייצור TSH גורמים להפרשה מועטה מדי או מרובה מדי של הורמון בלוטת התריס. ), ומלווה בצריכת כמות מזערית של יוד. היפותירואידיזם (תת-פעילות בלוטת התריס) נובע מירידה בפעילות בלוטת התריס, וכתוצאה מכך ירידה בייצור הורמון בלוטת התריס (תירוקסין). אם מצב זה קיים בלידה הוא עלול להוביל לקרטיניזם ( תסמונת הכוללת ננסות, פיגור שכלי ותווי פנים גסים, עקב מחסור מלידה בייצור הורמון בלוטת התריס.). במבוגרים גורם מצב זה להאטה בפעילות גופנית ושכלית, לרגישות-יתר לקור, לירידה בדופק, לעליה במשקל ולבצקת רירית. ניתן לטיפול על-ידי מתן תירוקסין. באופן עקרוני, ערך TSH של מעל 5 מיקרוגרם לדציליטר נחשב פתולוגי (נובע ממחלה) ומעיד על חסר בבלוטת התריס, וערך גבוה מ 20 מעיד בדרך כלל על כשל ראשוני של הבלוטה. על מנת לאבחן בודאות יש לבדוק גם את רמת T4 T3, בדם, לבצע בדיקת נוגדנים בדם ובדיקת שקיעת דם. הסיבה הנפוצה לחסר בבלוטת התריס היא מחלת השימוטו, מחלה בה הגוף מייצר נוגדנים עצמיים כנגד בלוטת התריס. מחלה זו היא כרונית. עם זאת, ישנם מצבים זמניים (האורכים מספר חודשים) של חסר בבלוטת התריס, והם דלקת בבלוטה או זיהום ויראלי, ועל כך יוכלו להצביע בדיקות דם. בנוסף, חסר בבלוטת התריס גורם להפרעות בביוץ ולאי סדירות במחזור. על מנת לאזן את הבלוטה לפני הכניסה להריון יש לקבל אלטרוקסין כי חסר בבלוטת התריס קשור לפגיעה במוח העובר עם תוצאות IQ נמוכות וקשיי למידה. הפרעה בפעילות בלוטת התריס (בלוטת המגן) בנוסף עשויה לגרום להפרעה נפשית. תת פעילות של הבלוטה עשויה לגרום לתמונה דמויית דיכאון (האטה בפעילות, ירידה בחשק, הפרעה בשינה) ואילו פעילות יתר של הבלוטה עשויה לגרום לתסמינים דמויי חרדה (דפיקות לב, קוצר נשימה, אי סבילות לשינויי מזג אוויר). מקרים קיצוניים עשוי ליקוי בבלוטת המגן לגרום אף לשינויים קשים עוד יותר ואפילו פסיכוזות (לדוגמה, הפרעה במהלך החשיבה). אלטרוקסין, תרופה לטיפול בתת פעילות בלוטת המגן אינה גורמת בדרך כלל לתופעות לוואי נפשיות, אם כי הרעלת אלטרוקסין עשויה לגרום לדפיקות לב, לעצבנות ולשינויים הדומים באופיים לאלו הנגרמים מפעילות יתר של הבלוטה. מצטערת על אורך התגובה.. מקווה שעזרתי, הדס.. בכ"מ למידע נוסף פנה אלי לאימייל [email protected]

מנהל פורום רפואה דחופה (מיון)