צליאק

דיון מתוך פורום  רפואה דחופה (מיון)

16/05/2005 | 10:39 | מאת: אירית

אני מנסה למצוא חומר על מחלה בשם צליאק וסכרת מהי? איך מטפלים? ןמה האיסורים לחילופין מה מותר ואם יש קבוצת תמיכה למחלה זו אשמח לשיתוף פעולה תודה!

18/05/2005 | 17:02 | מאת: דנה-מזכירה רפואית

היי אירית, צליאק היא מחלה אוטואימונית שפוגעת בווילי, מעין פוליפים המגדילים את שטח הפנים במעי הדק וחיוניים לספיגת המזון. חולי צליאק אינם מסוגלים לאכול גלוטן כגון קמח וכו'. אכילתם גורמת להרס הווילי, ומכאן לשילשולים וחוסר ספיגת המזון על כל המשתמע מכך. לחילופין הם יכולים לאכול מאפים העשויים מקמח תפוחי אדמה וקמחים נטולי גלוטן, וחייבים לבדוק את תוויות כל החטיפים ומזון מוכן מחשש שיכיל גלוטן. סוכרת מתחלקת ל - 2 סוגים: סוכרת מסוג 1 (סוכרת נעורים) וסוכרת מסוג 2. סוכרת נעורים היא הקשה יותר, כשבאופן כללי הלבלב לא מצליח לייצר אינסולין בצורה מספקת. האינסולין הוא הורמון המופרש ע"י הלבלב, ומשתתף בתהליך פירוק הסוכר. כשנוכחותו חסרה או מועטה, רמת הסוכר בדם עולה (כי אין מי שיפרק) עד לרמות מסוכנות, הגורמות נזק לכלי הדם, כתוצאה מכך לחוסר החלמה של פצעים, החרפתם, וליצירת נמקים (גנגרנות) בגפיים. במקרים חמורים מביאה המחלה לגדיעת האברים הנגועים (שעלה בהם נמק), ולעיתים, לצערינו, במוות. על חולי סוכרת נאסר לאכול סוכר (לחלופין הם יכולים להשתמש בממתיקים אחרים שמותרים להם כגון סוכרה-לוז), וחייבים לדבוק בדיאטה מופחתת פחמימות פשוטות, ההופכות לסוכרים (קמח לבן, לחם לבן וכו'), כמובן שהכל תלוי בחומרת המחלה. חולי סוכרת צריכים לערוך בדיקות יומיות או רב- יומיות, לפיהן יקבלו זריקות אינסולין כשהערכים גבוהים מדי. הבדיקות וההזרקות נעשות באופן עצמאי. אני לא רופאה ומנסה לענות רק באופן כללי. הרבה בריאות, דנה

מנהל פורום רפואה דחופה (מיון)