התעלפות, מה עושים ? וכיצד מגיבים ?

דיון מתוך פורום  רפואה דחופה (מיון)

03/12/2004 | 02:55 | מאת: F_Castro

שלום, לפני מספר שבועות אחותי הקטנה התעלפה בזמן מקלחת, מזל שאמא שלי הייתה איתה באותו זמן... כמובן , שאמא שלי נכנסה ללחץ היסטרי ואחרי שאחותי התעוררה היא המשיכה לבכות ולקח לה קצת זמן להתאושש... אחותי התלוננה על רעב שניות לפני שהתעלפה ובזמן שהיא הייתה מעולפת היא נשכה את הלשון בשיניים... מייד הרמנו לה את הראש והחלק העליון של הגוף וניסינו להוציא לה את הלשון שלא תבלע אותו , החטפנו לה קצת סטירות וצעקו לה. ואחרי כחצי דקה \ דקה. היא חזרה להכרה . רציתי לדעת אם התנהגנו נכון ? ומה היה עלינו לעשות במצב כזה או במצב דומה ? תודה רבה, פ. קסטרו

08/12/2004 | 22:45 | מאת: איתי- חובש קרבי

שלום לך. דבר ראשון כמה מילים : אני מאוד רוצה להמליץ לך ללכת לקורס של עזרה ראשונה. כמו שראיתך בעצמך, קורה שאדם מתעלף, לרוב זה אינו דבר שצריך להבהל ממנו- אבל תמיד צריך לקחת לרופא! מתי כן צריך להבהל? חבלה בראש, בחזה או התעלפות בכלל כתוצאה מחבלה, התעלפות בעקבות חנק מאוכל או שתייה ובקיצור התעלפות שלא נובעת מאי הגעה של חמצן למוח. מהי התעלפות? כאשר לא מגיע חמצן מספיק למוח, הגוף מעלף את עצמו במטרה לצנוח ארצה, להתאזן, ובכך להזרים חמצן יותר בכלות אל המוח (לדם יותר קל להגיע אל המוח כאשר אתה שוכב ולא עומד). לרוב אדם שהתעלף מסיבה זו יתעורר לאחר מספר רגעים קצר וללא בעיות מיוחדות ולמרות זאת כמובן, יש לקחת אותו לרופא. מה לעשות כשאדם מתעלף? לצערי את רוב הדברים יש ללמוד בקורס, או מאדם שיודע, אל תנסה לבצע דברים שלמדת מקריאה!- אולי אינך עושה זאת נכון. אז ככה: דבר ראשון, להרחיק מסכנה. הדוגמה שנתת היא מצויינת- התעלפות בקרבת מים- לפניי הכל יש להרחיק את הנפגע מן המים, או במקרים אחרים מהכביש, מאש, מעשן, או מכל דבר שמסכן אותו ואותך. כשאתה מזיז אדם מעולף, יש לשמור להעבירו בעדינות כדיי לא לגרום לו נזק. כאשר אדם מאבד הכרה כתוצא מפגיעת ראש\צוואר, נפילה מגובה רב, תאונה או חנק כתוצאה מתלייה, יש לראות אותו כנפגע עמוד שדרה צווארי- ויש להרחיק אותו בצורה שלא תגרום נזק נוסף. דבר זה איני יכול לתאר במילים, צריך לראות ולהתאמן. אם אתה מגיע לאדם כזה, עדיף לך שלא לגעת בו, אלה אם כן אם לא תזיז אותו הוא יהרג. במצב כזה כמה שלא נעים- נעדיף שאותו אדם ייצא נכה מאשר ימות אבל שוב- התעלפות, בניגוד לאיבוד הכרה זה דבר שלא נגרם כתוצאה מטראומה כלשהי ולכן בדרך כלל אין מה לדאוג מפגיעה בעמוד שדרה. דבר שני- קריאה לעזרה! גם אם אתה לבד, וגם אם אתה בעל ידע, אתה לא ניגש לעזור לנפגע לפני שהזעקת עזרה מקצועית. עדיף לבזבז דקה על הטלפון הזה מאשר לא לעשותו. אם נהיה חכמים, נבקש מאדם אחר להזעיק עזרה, ובכך נוכל להקדים את הטיפול הראשוני בו. לאחר כל זה מה יש לעשות? יש להשכיב את הנפגע על הריצפה, ולהרים את רגליו. אם אתה לבד, שים את רגליי הנפגע על כסא,או נקודה גבוהה אחרת, וכך לא תבזבז זמן בהמשך הטיפול. יותר טוב יהיה אם אדם אחר ירים את רגליי אותו אדם. דבר זה יזרים את הדם מהר יותר אל הראש. בהתעלפות פעולה זו בדרך כלל תהיה הדבר החי חכם לעשות, ובדרך כלל לא תהיה צורך בפעולה נוספת. אבל שוב, לא תמיד איבוד הכרה נובע מ"התעלפות". בו בזמן, יש להטות את ראש הנפגע אחורה, לתפוס את הראש בין הרגלים שלך כאשר אתה רוכן מעליו (תחשוב שהוא שוכב, ואתה נמצא מעליו ליד ראשו, "ומביט" לכיוון רגליו), ולהרים את הלסט התחתונה בחוזקה. פעולות אלה פותחות את דרכיי האוויר. אל תעשה אותן לפני שהדגימו לך בעיניים! מה לא לעשות? לא לתת סטירות, לא למשוך בלשון, זה לא עוזר, לא לחבר את הלשון לשפה בסיכת בטחון(!!), לא לנסות להשקות את האדם המעולף. אני יודע שהמידע חסר, אבל אין מה לעשות, הכי טוב ללכת לקורס, וללמוד. אני מאוד ממליץ לך, אין הרגשה בעולם יותר טובה מאשר לדעת שעזרת לאדם והצלת אותו, ובאותה מידה אין הרגשה גרוע יותר מאותו חוסר אונים כאשר אחותך (לדוגמא) מתעלפת, ואינך יובע מה לעשות. שלך, איתי.

08/12/2004 | 23:21 | מאת: F_Castro

אחלה תשובה , מעניין מאוד מה שאמרת פה. שוב תודה...

08/12/2006 | 20:48 | מאת: דינה

שלום רב! אני בת 20 עוד מעט משתחררת ומכיוון שעד שמקבלים רופא בצבא אני דוחה את הבעיה שלי עד שאני ישתחרר... {יעוץ טוב יותר באזרחות} ברצוני לדעת אם ההתעלפות שלי מסוכנת... אתמול בערב הרגשתי מצויין ופתאום הרגשתי חולשה סחרחורת ובחילה ופשוט נפלתי... {כל התופעות הגיעו מהר מאוד כך שלא הספקתי אפילו להתיישב} כאשר התעוררת חשתי בסחרחורת והזיעה קרה... ויותר מאוחר גם החוסר תחושב בידיים -אצבעות {עקצוץ} ועייפות מתמשחת גם אחרי יום.. זאת הפעם הראשונה שהתעלפתי, בעבר היו לי תקופות של חולשה מעטה וסחרחורת אך לא יותר מזה, חשדתי שזאת בעקבות לחץ דם נמוך או חוסר ברזל אך ההתעלפות בא בהפתעה כפי שלא הרגשי אף פעם... הודה לכם מאוד אם תוכלו להסביר לי מהי הסיבה להתעלפות ומה ביכולתי לעשות עד שיפנה לרופא. תודה רבה דינה

28/06/2013 | 14:14 | מאת: סופיה

אם אתה נמצא באמצע שום מקום(שלא נמצא בו אף אחד למשל בסירה שניתקע באמצע הים ואין לך טלפון למרות שה אפשרי רק לעתים רחוקות)אבל עדיין מה אתה עושה?

24/03/2016 | 17:57 | מאת: רוני

הייתי זקוקה לתשובה זאת במצב לחץ ובמצב לחץ אני מחפשת תשובה ממוספרת של השלבים הנחוצים ולא למסה של טקסט מזל שכל הסיפור נגמר בטוב לבסוף

מנהל פורום רפואה דחופה (מיון)