סימון תזונתי במוצרי מזון

דיון מתוך פורום  כולסטרול ותוספי תזונה

30/12/2010 | 19:19 | מאת: עליזה

לאחרונה התגלה אצלי כולסטרול גבוה. דיאטנית הכינה לי תפריט להורדת רמת הכולסטרול.במוצרי מזון רבים, ראיתי בסימון התזונתי שמופיע המונח שומנים ויש פרוט כמה מתוכם הם שומן רווי או אחר וכן מופיע המונח כולסטרול-אפס. כשאני קונה מוצרי מזון, רציתי לדעת למה לשים לב בסימון התזונתי האם לכמות השומנים או לכולסטרול. האם כאשר מצוין שהכולסטרול במוצר הוא אפס ומצוין שיש שומנים, רצוי לאכול מוצר זה. לתשובתך אודה.

02/01/2011 | 12:02 | מאת:

עליזה שלום , כשאת מסתכלת על הסימון התזונתי של מוצר מסוים עלייך להתייחס הן לכמות וסוג השומנים והן לכמות הכולסטרול . השומן המצוי במזון מתחלק מבחינה כימית לשלושה סוגים : שומן רווי , שומן רב בלתי רווי ושומן חד בלתי רווי . שומן רווי הוא השומן שגורם לעלייה ברמת הכולסטרול הכללית בגוף,ובמיוחד לעליה של ה- הכולסטרול הרע ( LDL ) . שומן זה מצוי בעיקר במזון מהחי, כלומר, בבשרים שמנים (איברים פנימיים, נקניקים, סטייקים), מוצרי חלב בעלי אחוז שומן גבוה (חמאה, שמנת, גבינות שמנת) ובביצים (בחלמון בלבד). ישנם גם מוצרים מהצומח המכילים שומן רווי והם שומן קוקוס ושמן דקלים אשר נפוצים בשימוש תעשייתי . כולסטרול מצוי במוצרים מן החי בלבד. בצומח אין כולסטרול . הרבה פעמים נרשם על תוויות של שמנים ומוצרים מסוימים מן הצומח "לא מכיל כולסטרול" או " 0 כולסטרול", הדבר נעשה לשם מטרה שיווקית , במוצרים מן הצומח אין כלל וכלל כולסטרול ולכן חשוב להסתכל על הסימון התזונתי ולבדוק מה עוד מכיל המוצר מבחינת שומנים . כמו כן ברוב המוצרים קיים פירוט לגבי אחוז או כמות השומן הרווי אך בנוסף יש לבדוק האם מקורו של השומן הוא במזונות שעברו הקשיה. במקרים כאלו על הסימון התזונתי אמור להיות רשום המוצר מכיל "שומנים מוקשים" / שומן טראנס . שומן צמחי הנקרא גם שומן טראנס הינו שמן צמחי שעבר תהליך שבו השמן הנוזלי עובר הקשיה. כששומנים עוברים הקשיה, הם הופכים לשומנים רווים: מוצקים למחצה בטמפרטורת החדר ולכן גם יציבים יותר ונשארים טריים זמן רב יותר. חומצות שומן טראנס מצויות במוצרי מזון מעובדים כגון: מזונות קפואים, מוצרי מאפה תעשייתיים, חטיפים מלוחים, מתוקים ,מרגרינה ועוד. שומן הטראנס הינו שומן מזיק בשל היותו סינטטי והוא מגביר סיכון למחלות לב וכלי דם, מעלה את רמת הכולסטרול הרע (LDL) ומוריד את הכולסטרול הטוב (HDL), פוגם בתפקוד השומנים הבלתי רוויים החיוניים לגוף ומסכן את תפקוד התאים בגוף. אל תלכי שולל אחר התווית " נטול כולסטרול".תווית זו נכונה מבחינה טכנית אך יחד עם זאת יש לבחון האם המוצר מכיל שומן רווי שמקורו בשומני טראנס ומהי כמות וסוג הפחמימה . ברגע שהגוף מקבל מנה גדושה של שומנים רעים,הוא מיד פותח בפעילות ליצירת כולסטרול וטריגליצרידם. אשמח לענות לכל שאלה נוספת , איילת בש .