התפרצות מחלה בשל חיסון

דיון מתוך פורום  רשלנות רפואית

07/05/2012 | 19:26 | מאת: איתי

שלום, בת זוגתי טסה לחופשה לתאילנד לפני כשנתיים והומלץ לה ליטול חיסון מנע לצהבת ולטיפוס הבטן. אבקש לציין (לפני שארחיב בנושא) כי אין בעברה הרפואי שום בעיה מן הסוג שאפרט, מעולם לא נטלה תרופות, בוודאי שלא באופן קבוע, מעולם לא אושפזה וכו' וכו'.. כאדם בריא לחלוטין היא נטלה את החיסון כשבוע לפני הטיסה בזריקה וחשה רע עוד באותו היום. לאחר כיומיים התפרצה אצלה מחלה שאובחנה כ"אורטוקריה". אנחנו לא יודעים את מימדי המחלה בהשוואה לשאר האוכלוסיה אך המחלה השפיעה על חייה מאז ועד היום. ע"מ שלא תפספס את הטיסה (חצי שנה של טיול בסה"כ) היא נטלה במשך תקופה ארוכה כדורים משולבי סטרואידים. היות והיא ידעה שהכדורים מסוכנים ולא טובים לבריאותה היא הייתה מרשה לעצמה "לשכוח" ליטול אותם לפעמים. כאשר לא הייתה נוטלת את הכדורים באופן סדיר, יומיומי, במקרים רבים המחלה הייתה מתפרצת בצורה של אדמומיות, גרד ונפיחות באזורים שונים ברחבי הגוף, ללא דפוס מסוים. לעיתים, חלקים גדולים מגופה היו מושפעים באופן בלתי נסבל עד אשר נטלה את הכדור והשפעתו חילחלה. מאז חזרה מהטיול בחו"ל היא נבדקה מספר פעמים בידי רופאים שונים ובסופו של דבר נרשמו לה כדורים, אותם היא נוטלת מאז. משרד הבריאות לא מכיר במחלתה, לא מכיר ברשלנות שהובילה אותה למצב בו היא נמצאת, ובנוסף לא משתתף בהוצאות על הכדורים (הלא זולים) אותם היא נאלת ליטול. במידה והיו מזהירים אותה מפני ההשלכות האפשריות לא הייתה לה סיבה להתלונן.. אך גם כיום, אין כל הזהרה כי עלול להגרם נזק כזה למטופל. רצינו לדעת אם יש אפשרות לתבוע את משרד הבריאות כדי שיכיר במחלתה, יפצה אותה על עוגמת הנפש עמה היא תאלץ להתמודד עד סוף חייה, ויעזור לה מבחינה כלכלית להתמודד עם ההוצאות הנלוות. בתודה רבה מראש, איתי וליאור.

08/05/2012 | 16:51 | מאת: עו"ד ד"ר אבי רובינשטיין

איתי שלום רב, אורטוקריה היא תגובה אלרגית אשר לא מעט גורמים יכולים לגרום לה: מזון, לחץ, חום/קור, תרופות שונות כמו פניצילין וגם כתגובה לחיסונים כמו דלקת קרום המוח היפנית והפטיטיס ונראה שכך היה במקרה אותו אתה מתאר. ידוע גם, כי בעלי רקע קודם של אורטיקריה, מצויים בסיכון גבוה יותר לפתח תגובה זו. במקרה אותו אתה מתאר, לא הסבירו לבת זוגך את הסיכון הקיים במתן החיסון, סיכון שייתכן והתממש (שוב, בהנחה וזהו אכן שגרם לכך). מקרה זה מעלה את הסוגיה של "הסכמה מדעת" מצד המטופל לקבלת הטיפול הרפואי. לענייננו, האם הסבירו לבת זוגך אודות כל הסיכונים הקיימים בקבלת החיסון. אולם, יש לדעת כי בית משפט יקבע שמדובר ברשלנות רק אם בת זוגך לא הייתה מסכימה לקבל את החיסון טרם הנסיעה למזרח למשך חצי שנה, אם הייתה יודעת שקיים סיכון לא גבוה לתגובה האלרגית הזו. אפשרות אחרת היא מתן פיצוי בגין "הפגיעה באוטונומיה" של בת זוגך. כלומר, עצם העובדה שלא יידעו אותה טרם קבלת החיסון אודות קיומו של סיכון, יכולה להוות בסיס לפיצוי. אולם, יש לדעת כי סכומי הפיצוי הנפסקים על ידי בית המשפט בגין ראש הנזק של "פגיעה באוטונומיה" אינם גבוהים ככלל ומעמידים את כדאיות הגשת התביעה ואת ההליך המשפטי שהינו מורכב, ארוך ויקר, בספק. בברכת בריאות שלמה, עו"ד ד"ר אבי רובינשטיין

מנהל פורום רשלנות רפואית