עבודה בדיני עונשין- היסוד העובדתי של העבודה

דיון מתוך פורום  רשלנות רפואית

10/02/2013 | 20:35 | מאת: נופר

שלום, אני סטודנטית שנה א' למשפטים ונדרשתי להכין עבודה בנושא היסוד העובדתי של העבירה. רצ"ב חלק מציטוט המקרה שעליו נדרשנו להכין את העבודה: "ד"ר קפלן (הרופא המרדים) החל להזרים חומר הרדמה מסוג אלוטן בריכוז 3% לגופה של פזית באמצעות מסכה שהונחה על פניה וחיבר אותה למכשיר הנשמה ומוניטור לשם מעקב אחר מצבה במהלך הניתוח. הזרמת אלוטן לגוף המנותח בריכוז הנ"ל למשך למעלה מדקות בודדות מביאה לדיכוי שריר הלב ולדום לב. על כן, לאחר הרדמות המנותח, על המרדים להפחית את ריכוז האלוטן למינון של 1% למשך הניתוח. משהחל ד"ר אלימלך לנתח את עינה של פזית, החלישה האחות אילנה את צליל ההתראה הקולית במכשיר המוניטור שחובר לגופה של פזית לרמה שלא ניתן לשומעה. צליל ההתראה במכשיר המוניטור פועל כאשר חלה ירידה בדופק לבו ובקצב נשימותיו של המנותח. ד"ר קפלן ישב על כיסא בפינת חדר הניתוח ונרדם מבלי שיפחית את מינון האלוטן וזאת לנגד עיניהם של אילנה וד"ר אלימלך אשר המשיך בניתוח. בשעה 21:23 כתוצאה ממינון גבוה של אלוטן שהוזרם לגופה של פזית, החלה ירידה בדופק הלב ובקצב נשימותיה עד אשר ליבה נדם, וזאת כשד"ר אלימלך ממשיך לנתח את עינה של פזית. כעבור מספר רגעים, נקבע מותה של פזית". לפי מה שהבנתי, מדובר כאן במחדל של שלושת הגורמים הנ"ל ולא של ד"ק קפלן בלבד. האם אני טועה? (אני נדרשתי לדון באחריותו הפלילית של ד"ר קפלן לגרימת מותה של פזית לפי סעיף 298 לחוק העונשין (ביסוד העובדתי בלבד). אודה להתייחסות/ הכוונה לפתירת המקרה. תודה רבה.

11/02/2013 | 09:21 | מאת: עו"ד שמואל יקירביץ

נופר שלום רב, פורום זה עוסק ברשלנות רפואית ולא במשפט פלילי. דעי כי נטל ההוכחה בתביעה אזרחית בגין רשלנות רפואית הוא מאזן הסתברויות לעומת נטל ההוכחה בפלילים שעליו להיות מעל לכל ספק סביר. מתיאור המקרה נראה כי אחריותו של הרופא המרדים ברורה. השאלה היא האם ניתן להרשיעו בהריגה או אולי גרימת מוות ברשלנות. לצורך כך צריך לדון גם במעורבות של האחות שהשתיקה את המכשיר ובזו של המנתח האחראי על הנעשה בחדר הניתוח, ובתרומתם לאירוע הטראגי. בהצלחה, שמואל יקירביץ, עו"ד

מנהל פורום רשלנות רפואית