שרירנים שחזרו חצי שנה אחרי ניתוח

דיון מתוך פורום  שרירני רחם - מיומות

11/08/2017 | 08:36 | מאת: מיכל

שלום, אני בת 26 לאחר כמה וכמה טיפולי ivf והריון אחד שהסתיים בניתוח קיסרי ותינוק בריא. מאז הלידה גדל לי שרירן בגודל 15 מ"מ שמבצבץ לחלל הרחם וכנראה מפריע להשתרשות. עברתי היסטרוסקופיה ניתוחית להוצאתו לפני כחצי שנה. השבוע עברתי שוב היסטרוסקופיה אבחנתית לבדיקת חלל הרחם ונמצאו 3 שרירנים חדשים בגדלים 5-15 מ"מ. הרופא שעשה את הבדיקה אמר שצריך לעבור שוב ניתוחית אם אני רוצה להמשיך בטיפולים. שאלתי - האם יש משהו לעשות כדי למנוע מהששרירנים לחזור? אם הם חזרו לאחר רק חצי שנה מהניתוח יש בכלל טעם להמשיך לעשות טיפולים אם הם גדלים חזרה כל כך מהר? מה אני יכולה לעשות כדי להגדיל את הסיכויים שלי להשיג עוד הריון?

שאלתך מצויינת בכך שהיא משלבת מספר נושאים, כל אחד מעניין בפני עצמו. א. שרירנים שמופיעים שוב ושוב. תופעה מוכרת, אך היא שכיחה במיוחד בנשים צעירות, בגילאים 20-30, לעומת שרירנים בנשים 35-55, ויש לקחת זאת בחשבון גם בתכנון הטיפול וגם בתכנון ילודה. העובדה שבמקרה שלך הם גדלים לכוון רירית הרחם מייצרת בעיה נוספת, מאחר ושרירנים במיקום זה פוגעים בכושר הפוריות ובהשרשת העובר ברחם גם בהיותם קטנים. (לעומת שרירנים במיקום חיצורי לדופן הרחם) ב. מאידך, לעובדה זו יש שני יתרונות: 1. ברפואה המודרנית שיש בישראל ניתן לאבחן אותם בקלום ובדיוק רב, גם בבדיקות אולטרהסאונד (אם הן בדיקות טובות), וגם בהיסטרוסקופיה. 2. ניתן גם לטפל בקלות יחסית בהיסטרוסקופיה, וכיום נוטים לחבר את הטיפולית והאבחנתית בגישה המוגדרת כ See & treat. לגבי שאלתך הספציפים: כדאי להקפיד על מעקב טוב, לא לתת להם לגדול, להוציאם בהיסטרוסקופיה (ע״י רופא/ה המומחה/ית בתחום זה), ולא לדחות את תכניות הילודה יותר מידי. דחייה משיקולים אישיים, שהיא לגיטימית בעידן המודרני, עלולה להיות בעייתית בגיל יותר מבוגר, באישה עם בעיה כמו שלך. בהצלחה, פרופ׳ יונה תדיר

12/08/2017 | 20:45 | מאת: מיכל

תוכלי להרחיב על see & treat? כרגע כל פעם אני עוברת היסטרוסקופיה אבחנתית ובעקבותיה ניתוחית להוצאת השרירנים. הוצאתי שרירנים, ועד שעברתי טיפול והחזרתי עוברים באיכות מצוינת, הם לא נקלטו, ואז גילו אצלי עוד שרירנים.ז"א שאני אפילו לא מספיקה לעשות טיפול מוצלח עד שהם חוזרים שוב. איך לפחות קצת לדחות את הופעתם חזרה? מרגיש שטיפולים בצורה הזו פשוט חסרי משמעות...

קצב גידול שרירנים אינו כה מהיר כפי שאת מתארת, אף כי זו תופעה שאופיינית יוצר לנשים בגילך. אין סיבה להבהל ולהיות פסימית, אחר לדעת ולתכנן את הריונך הבא בהתאם. See&treat משמעותו לחבר את שתי הפעולות יחד. הרבי תחת והטיפולית. לא תמיד זה אפשרי, ולא כל גינקולוג מודע לאפשרויות אלה. מדובר בתחום דינמי המחייב ציוד מתאים ומיומנות מתאימה. אבל זו מגמה חדשה שעדיין לא ממאה את מקומה הסופי. לשאלת המניעה של גידולם, יש מקום לבחון את הדיאטה שלך על דיאטן/ית המומחה/ית בתחום זה, אבל גם זה לכ באוח שניתן לשנות. ולעיתים ניתן גם לשלב תכשירים הורמונליים מתאימים, כגון איסמיה, אבל גם זו אינה התוויה ברורה בשלב הנוכחי. לסיכום: חשוב לדעת ולהעריך נכון, וזה מה שאת עושה. בהצלחה. פרופ׳ תדיר

מנהל פורום שרירני רחם - מיומות