קולונוסקופיה וירטואלית, צינתור לב וירטואלי

דיון מתוך פורום  בדיקות הדמיה - ממוגרפיה, רנטגן ואולטרא-סאונד

21/05/2009 | 11:20 | מאת: אהובה

שלום לד"ר הופמן! כמה שאלות: 1. בנושא קרינה בבדיקת ה-ct , קולונוסקופיה וירטואלית - למה מקבילה רמת הקרינה בבדיקה זו לעומת מספר צילומי רנטגן - חזה ? האם לעשרות צילומים כאלה, למאות? לכמה? האם יש הבדלים בין המכשירים השונים שנמצאים בארץ? 2. אני מודעת לחילוקי הדעות בעיקר בין הגסטרואנטרולוגים לבין הרדיולוגים בנושא האמינות ודיוק ויכולת האבחון בין הקולונוסקופיה הוירטואלית לבין הקולונוסקופיה הרגילה/פולשנית. קראתי שממצאים שטוחים במעי מאובחנים טוב יותר בקולונוסקופיה פולשנית. לא רק זאת, אלא שממצאים שטוחים אף מסוכנים יותר ובעלי פוטנציאל גבוה יותר להתפתחות לממאירות. מה דעתך? 3. פוליפים הקטנים מ-1 ס"מ - רואים אותם בקול' פולשנית טוב יותר מאשר בקול' וירטואלית ? גסטרואנטרולוגים טוענים בד"כ שכן.. 4. פוליפים בפיתולים של המעי - האם מאובחנים טוב יותר בקול' וירטואלית , או שגם זה לא נכון ?? זאת בהנחה שקול' פולשנית מבוצעת על ידי רופא מיומן ובעל נסיון רב. 5. צינתור לב וירטואלי - האם הוא מומלץ כבדיקת מניעה מגיל מסויים, או למי שנמצא בקבוצות סיכון? או שהוא מומלץ רק כבדיקת מעקב לאחר אירוע לב? ואולי השאלה צריכה להיות מופנית לקרדיולוג בלבד? מה רמת הקרינה של בדיקה כזאת, לעומת צילום רנטגן חזה? תודה רבה, אהובה

01/06/2009 | 21:28 | מאת: ד"ר חן הופמן

אהובה שלום! הקרינה בבדיקת CT בטן היא פי 500 לערך מצילום חזה. כמו לכל בדיקה יש יתרונות וחסרונות- הקולונוסקופיה הינה בדיקה פולשנית אבל יתרונותיה הם גישה ישירה לממצאים עם ביופסיה, מיומנות גבוהה יותר כרגע. ה CT אינו פולשני ולכן לא ניתן לבצע ביופסיה. יש פרסומים שונים על רגישות הבדיקות והם לא כולם אחידים. צנתור וירטואלי מומלץ לפי הקליניקה ולא לפי הגיל. במקרה זה התחליף- צנתור או בדיקות של מיפוי גם הם עתירי קרינה.

מנהל פורום בדיקות הדמיה - ממוגרפיה, רנטגן ואולטרא-סאונד