שאלה על חיסון לפוליו
דיון מתוך פורום מחלות זיהומיות
בפורום תפוז לחיסונים נכתב כי מי שחוסן בהצלחה נגד פוליו עם החיסון המומת הניתן בזריקה ונדבק אחר כך עם נגיף הבר ממשיך להפריש את הנגיף החי המסוכן לסביבה למרות שהוא עצמו לא חולה. לעומת זאת, מי שחוסן עם החיסון החי שניתן בפה ואחר כך נדבק בנגיף הבר אינו מפריש נגיף זה. האם החיסון המומת לא גורם לתגובה חיסונית שמחסלת את נגיף הבר כשהוא חודר לגוף, והאם באמת מי שחוסן באופן כזה ונדבק אח"כ עם הנגיף המסוכן יוכל להפרישו ולהדביק אחרים שלא חוסנו?
החיסון המומת (IPV) כלל אינו מונע העברה והדבקה של הנגיף, כלומר אין לגביו בכלל "חסינות עדר". פוטנציאלית, אדם אחד הנושא את הנגיף במדינת ישראל יכול להדביק את כל המדינה. אין מה שיעצור את התפשטות הנגיף זולת "רחיצת ידיים". מה שידוע בקהילה המדעית, שהחיסון המומת (IPV) מעולם לא עצר מגפת פוליו כלומר החיסון מעולם לא עבד באמת. הנה דברים שאמרה הקולגה ד"ר מיכל שטיין בועדת הכנסת ביום 17.6.2013: " בעולם הרחב מעולם לא עצרו התפרצות עם החיסון המומת". שאלה: האמנם אין כל תועלת לחיסון המומת הניתן כבר שנים בישראל וברוב מדינות העולם?
שלום עמיר, 1. אכן, אחד החסרונות של תרכיב החיסון המומת כנגד 'פוליו' הוא אי-יצירת נוגדנים מסוג IgA שמופרשים ע"י תאי האפיתל המצפים את מערכת העיכול (ובדרך זאת מונעים גם את ההדבקה בנגיף). המשמעות היא שאנשים שחוסנו בתרכיב זה עדיין יכולים להידבק בנגיף ולהפריש אותו בצואה שלהם. 2. יחד עם זאת, החיסון הזה מסוגל ליצר נוגדנים מסוג IgM ו- IgG לנגיף ולכן מצליח למנוע את התחלואה (הקשה במקרים רבים) שגורם נגיף זה. זאת היא, דרך אגב, בד"כ הסיבה שבגינה ממליצים לבני אדם להתחסן (כנגד מחלות שונות, ולא רק 'פוליו')! הרבה בריאות אפי