גנטיקה בנושא ADHD

דיון מתוך פורום  רפואת ילדים

22/11/2001 | 13:00 | מאת: HF

שלום יש לי שני ילדים בן בן - 6 ובת בת 11 ח' בני בהכור סבל בגיל צעיר מאיחור שפתי משמעותי ולמעשה עד גיל 3 אר מספר מילים בודדות מגיל 3.5 ועד היוםהוא מטופל אצל קלינאית תקשורת לפני כחודש אף אובחן כ-ADHD .אגב בשלבי האבחון הראשונים חששו שהוא ילד PDD ויש האומרים שעד היום יש לו מאפייני PDD קלים שאלתי היא האם בתי צריכה לעבור מעקב מיוחד בכדי לאבחן לקות דומה מה הוא הגיל הצעיר ביותר בו ניתן להבחין בהפרעות מעין אלו מה אני יכולה לעשות בכדי למנוע התפתחות לקויות אלו אני מאוד חוששת שגם בתי תסבול מהפרעות אלה ואני כל היום עסוקה בבדיקתטבלאות ההתפתחות השונות אודה לכם על תשובתכם המהירה

22/11/2001 | 21:02 | מאת: ד"ר מיכאל רוטשטיין

גם PDD וגם ADHD מראים נטיה משפחתית אולם לא צורה "גנטית" חד משמעית - אחאים לילדים הסובלים מהנ"ל בשכיחות גבוהה לזיהוי בעיות דומות אצלם, אולם נראה שיש גם לעצם מודעות ההורים לבעיה מרכיב בזיהוי יתר של בעיות אלו אצל האחאים. בכל מקרה, אין הנחיה חדמשמעית לביצוע מעקב צמוד אחר אח לילד עם PDD או ADHD, ומספיק המעקב הרגיל ע"י רופא ילדים המבין עניין. גיל המינימום לאבחון הפרעות הקשורות בתקשורת וחברה תלוי בחומרת הבעיה. תכ'לס, קשה לאבחן גם ילדים אוטיסטים ממש לפני גיל שנה וחצי, והגדרת אוטיזם עצמו מוגדרת מעל גיל 3. מאחר ו- PDD הינה ספקטרום עצום של מחלות - מחמורות יותר עד קלות ביותר, הרי שככל שהבעיות "עדינות" יותר האבחנה תהיה מאוחר יותר. לגבי היפראקטיביות הסיפור די דומה. בגיל הצעיר קשה לאבחן ילד כהיפראקטיבי "רשמית", שכן הילדים מטבעם מתקשים בקשב וריכוז והינם אקטיביים ביתר. האבחנה נעשית בד"כ כשאר הילד מגיע לגיל ביה"ס, שם דרישות הריכוז והקשב עולות מדריגה ונוצרת האבחנה החדה בין הילדים המתקשים יותר ופחות עם המטלות החדשות. ילדים רבים המאובחנים כסובלים מהמחלות הנ"ל יראו בהסתכלות אחורה סימנים שהעידו מלכתחילה על בעיה, אולם לא ניתן, כאמור, בגיל הצעיר, לתת אבחנה מדוייקת. עצתי - היי במעקב רופא הילדים שלך כל עוד התפתחות הילד מוכרת לו וידו על הדופק. זה מספיק.

מנהל פורום רפואת ילדים