חיסונים

דיון מתוך פורום  רפואת ילדים

17/11/2001 | 17:47 | מאת: אילת

אנחנו שומעים הרבה דברים סותרים לגבי חיסונים שיש לבצע לפי הנחיות משרד הבריאות ותופעות הלוואי (הלעתים חמורות מאד) שלהם. למשל, היתה כתבה ב'הורים וילדים' על הקשר שבין חיסון MMR ואוטיזם (PDD). איפה אפשר לקבל מידע אמין בנושא ומה דעתכם על חיסוני ילדים בשנה/שנתיים הראשונות לחייהם?

17/11/2001 | 18:23 | מאת: ד"ר מיכאל רוטשטיין

אני נשאל רבות בעניין הכתבה ב"הורים וילדים" בנושא החיסון והחשש מאוטיזם. הקישור בין חיסון ה MMR, אוטיזם וכספית מוזר. הנסיון לקשר בין החיסון ואוטיזם אינו חדש והופרך לא מזמן, ונראה שמנסים עתה את כיוון הכספית כדי להמשיך את הבהלה. מעט רקע: אין מחקרים רבים הקושרים בין החיסון ואוטיזם אלא מחקר בודד ומספר מחקרי המשך של חוקר אחד בשם וויקפילד, אשר מאז יצאו לאור חזר בו ממרבית ההשערות שהעלה, וכן נשלל ע"י אחרים שביצעו מחקרים דומים (את הדברים הללו לא תקראי בכתבות מלומדות המעדיפים סנסציה וכותרות על דיווח יבש אך ענייני). בכל מקרה מחקריו אינם קושרים כלל בין הכספית הקיימת ובין אוטיזם. החוששים מחיסון ה MMR אינם מציינים עדיין את המרכיב המדוייק לו מייחסים את החשש. לאחרונה הועלו באמת בכלי התקשורת הבריטיים מספר שאלות לגבי קיום כספית בחלק מהחיסונים, ללא ביסוס מחקרי לגבי קשר אמיתי בין השניים. בכל מקרה, הכספית נמצאת במינון מזערי בחיסונים ואיננה מעלה את רמות הכספית בדם בילדים המקבלים את החיסון במינון המתאים. לא נראה עד היום כל קשר בין כספית במינונים הקיימים בחיסון ובין תופעות רעילות כלשהן, גם לאורך זמן. בכל מקרה מורידים גם את החומר הזה מהחיסונים כיום, עקב החשש בציבור, עד כמה שהוא מוגזם. המתנגדים לחיסון מנסים לקשר בין מתן החיסון ועליה במקרי אוטיזם בשנים האחרונות, אולם הדבר חסר כל ביסוס הגיוני. העליה במקרי אוטיזם בשנים האחרונות נובעת ממספר גורמים. הראשון - ההגדרה מחדש של המחלה כמכלול מחלות שונות (תחת הכותרת PDD) וע"כ עלייה חדה במספר הילדים המוכנסים באופן אמפירי להגדרה. אוטיזם איננה מחלה אחת אלא מגוון של מחלות בעלות אופי זהה. הסיבה השניה - עליה במודעות הרופאים לאבחון המחלה בשנים האחרונות, דבר המביא לאבחון רב יותר של ילדים המוכנסים לקטיגוריות הנ"ל. לאחר עליית החשד לקשר בין אוטיזם ו MMR ע"י מאמרו של וויקפילד בוצעו מספר מחקרים אפידמיולוגיים בעלי היקף נרחב שהראו חוסר קשר בין העליה במקרי אבחון האוטיזם לבין מס הילדים המחוסנים - הדבר מראה בדיוק את ההיפך מהחששות שכן מתן חיסון בכמות כה נרחבת לילדים בשנים האחרונות היה צריך להראות קשר חד משמעי, אילו היה קשר שכזה. אילו היתה בעיה או שאלה לגבי רעילות החיסונים היינו מפסיקים לחסן, כפי שנעשה בעבר כשהועלו חשדות ולו הקטנים ביותר כנגד חיסון זה או אחר (למשל כפי שקרה רק בשנה שעברה עם החיסון נגד שלשולים). בינתיים אנו מקבלים כתבות סנסציוניות בעיתונות הפופולרית, המגובים באירגונים המנסים לחבל במאמצי החיסון לאוכלוסיה עקב סיבות אלו ואחרות, וזאת מבלי לברר את הפרטים לאשורן ומבלי להראות את הנתונים היובשניים משהו לציבור. הבעיה היא באחוז הילדים שהוריהם לא יחסנו אותם כעת כנגד חצבת, ונראה את התוצאות על ילדי כולנו תוך מס שנים. מידע אמין ניתן לקבל ישירות מהאתר של האגודה האמריקאית לרפואת ילדים - אמנם יבשושי משהו אך נטול סנסציוניות ואמין:www.aap.org/new/immadvposter.htm

19/11/2001 | 07:40 | מאת: עירית

שלום, אם כך איך מוסבר ההקשר שהוצג בכתבה להיקף מקרי האוטיזם שהתגלו ביפן? האם בחיסון נגד אבעבועות רוח קיים סיכון?

מנהל פורום רפואת ילדים