השמנה אצל ילדים ומתבגרים,

דיון מתוך פורום  רפואת ילדים

14/11/2001 | 01:06 | מאת: adi

שלום, לאור עבר של ילדה (נערה מתבגרת) שמנה ולאור העובדה שאני נלחמת בסיפור 17 שנה רצוני לשאול 2 שאלות מציקות: 1. האם אתם בודקים שאין בעיה הורמונלית לפני שאתם שולחים את הילד/ה הנער/ה לדיאטנית? 2. האם אתם מודעים למשמעות הנפשית שבעניין ואיך אתם בודקים אם הילד בשל לדיאטה או לא (כלומר, אם הילד לא בקבוצת תמיכה, האם גם אתם עובדים עם פסיכולוג(? עדי

14/11/2001 | 01:18 | מאת: ד"ר מיכאל רוטשטיין

המינוח "אתם" אינו מובן לי. אינני מחליט החלטות בקליניקה ביחד עם כלל אוכלוסית הרופאים. לגבי בעיות הורמונליות - רוב השמנים אינם שמנים עקב בעיה הורמונלית אלא עקב עודף עומס קלורי. במידה וישנם סימנים המחשידים לבעיה הורמונלית מעבר להשמנה הרי שזו אינדיקציה לבירור הורמונלי אך לא באופן רוטיני בכל ילד שמן. לגבי המוכנות הנפשית: ילדים רבים מופנים לדיאטנית מוקדם מדי בחיים - כיום ישנם הרים המתחילים כבר בגיל שנה. על אף החשיבות שבשמירת דיאטה נכונה מגיל צעיר, יש לגבות את הייעוץ הדיאטני הכולל גם בייעוץ משפחתי לגבי ההתמודדות של ההורים עם מצבי הפרעות האכילה בילדים הקטנים. תזונאי קליני המתמחה בילדים בד"כ יכול לתת את התשבות הנדרשות ואת התמיכה, אך כמובן שאין מניעה גם לערב פסיכולוג במידה וההורים (והילד)נזקקים לתמיכה נוספת.

14/11/2001 | 01:27 | מאת: adi

סליחה, 1. מקריאה שנייה אולי היה נכון לכתוב: "האם קיימת הנחייה"? 2. העניין הוא ללמד את ההורים ליישם (קודם כל בעצמם) אורח חיים בריא, ואם הם פונים עם ילד בגיל שנה, אז למה לא (יש עדיין הורים שדוחפים לילד את הבננה לפה. אני לא חושבת שזה בריא, כי אם הילד מזהה מקור כוח, הוא יידע כיצד להשתמש בו. מצד שני, לא צריך ממתקים בבית(. מקווה שהבהרתי, עדי

21/11/2001 | 11:09 | מאת: dag

האם לילדים הלוקחים ריטלין באופן קבוע יש נטייה להשמנה עקב אי אכילה סדירה במהלך היום? במשך היום כמעט ולא אוכלים ואז כאשר התרופה מפסיקה להשפיע יש תיאבון גדול ביותר. תודה רבה.

25/11/2001 | 01:59 | מאת: פרופ' צבי צדיק, אנדוקרינולוג

לעדי שלום! הטיפול בהשמנה מלווה בתסכול רב. לא סביר שלמי שסובל 17 שנה מהשמנה תהיה מחלה הורמונלית סמויה - היא היתה מתבטאת כבר מזמן ב"גדול" השמנה בעיקרה היא כמו חשבון בנק. כמות הכסף בחשבון תלויה בכמה כסף מכניסים וכמה כסף מוציאים. הכסף הנכנס הוא האוכל הכסף היוצא הוא פעילות גופנית. ללא פעילות גופנית משמעותית אין כל סיכוי להצליח להלחם בהשמנה. לפעילות הגופנית פרט להוצאת קלוריות יש השפעה על המערכת ההורמונלית נא לקרוא פרק על השמנה ב: www.gdila.co.il בכל מרפאה אנדוקרינית בארץ יש סדר ברור וטיפול בהשמנה - פני למרפאה כזו הקרובה למקום מגוריך. רוב מקרי ההשמנה אינם מצליחים בטיפול. הסיבה אין למטופל רצון מספיק חזק לשמור על הכללים. כל אלה המבטיחים ניסים ונפלאות בטיפול - המבחן הוא לא מה קרה בסוף השנה הראשונה, אלא, האם השמירה על הכללים נמשכת גם בשנה השניה והשלישית פרופ' צבי צדיק מנהל אנדוקרינית ילדים מרכז רפואי קפלן רחובות

מנהל פורום רפואת ילדים