שאלה לגבי אלצהיימר ופנרגן

דיון מתוך פורום  גריאטריה

30/01/2013 | 15:53 | מאת: טל

שלום, סבתא שלי עם אלצהיימר חמור מאוד כבר שנה שהיא ממש בבועה, כמעט ולא מדברת, יודעת להגיד רק שתיים שלוש מילים וצלולה לעיתים יותר ויותר נדירות, תמיד הייתה לה אסטמה של העור, השבוע התחילה לה התפרצות חמורה מאוד של אסטמה של העור ברמה שאף פעם לא הייתה לה, כל העור שלה מהחזה, ידיים ועד כפות הרגליים, אדום, מגרד, דלקתי ומלא בשלפוחיות בגודל כדורי פינג פונג, התחילו לתת לה טיפול מונע שחלק ממנו כולל פנרגן, היא מקבלת את הטיפול כבר כמעט שבוע, ביומיים האחרונים היא צלולה כמו שכבר שנה לא הייתה, מדברת משפטים מלאים, אוצר מילים גדול במיוחד, מבינה הכל ועונה לעניין. האח שמטפל בה אמר לי שיכול להיות שיש קשר לפנרגן, רציתי לדעת האם באמת יכול להיות שהצלילות שלה קשורה לתרופה שהיא מקבלת, ואם זה עושה לה כל כך טוב האם כדאי לשקול להמשיך לתת לה את הפנרגן? כמובן אחרי התייעצות עם רופא. תודה.

01/02/2013 | 22:06 | מאת: אילן שפר

טל שלום היות שפנרגן היא תרופה שיש לה נגיעה לפעילות מערכת העצבים המרכזית (במקור בשנות ה50 היא ניתנה כתרופה אנטיפסיכוטית לטיפול בהפרעות התנהגות) היא בהחלט יכולה להיות קשורה לשינוי שאת מתארת אצל סבתך אם כי היה צפוי שהתופעות יהיו הפוכות אבל התופעה של השפעה "פרדוקסלית" של תרופות ידועה. מדובר בתרופה שניתנת למגוון רב של בעיות רפואיות: אלרגיות למיניהן,בחילות, הקאות ועוד, יחד עם זאת מדובר בתרופה שבלשון המעטה היא בעייתית מאוד מבחינת תופעות לוואי מוקדמות ומאוחרות במיוחד בגיל המבוגר ובמיוחד אצל אנשים הסובלים מדמנציה כמו אלצהיימר, בין התופעות: תנועות לא רצוניות, בלבול, נמנום, עצירות, יובש בפה, דיכוי נשימתי והרשימה ארוכה. היות שכך, ההחלטה על המשך הטיפול או הפסקתו היא לא פשוטה וצריך לקחת בחשבון שהשיפור (אם הוא קשור לתרופה) יהיה זמני וככל שהטיפול בה יתמשך הסיכון בתופעות לוואי ילך ויגדל.

מנהל פורום גריאטריה