איבדנו אמא בחיים

דיון מתוך פורום  גריאטריה

16/09/2011 | 17:16 | מאת: רחל

אימי בת 74 ,אשה שעד לפני חצי שנה היתה מטופחת ביותר ,עבדה חצי משרה ,נסעה לחו"ל כל שבועיים -שלושה .אבי כבן 80 .לפני כחצי שנה היו לה כאבי גב עברה ניתוח למפקטומי בהצלחה מרובה .אך מאז ישנה ירידה תיפקודית משמעותית נראית כדכאון .הפסיקה לעשן ,הפסיקה לחייך ,הפכה תלותית בבנות שלה מפחדת לצאת מהבית ,אין לה חשק לכלום .לציין כי מטפלת אצל פסיכיאטר .טופלה בריספרידל שהפך אותה "זומבית " כעת מטפלת ציפרמיל ללא כל הטבה ,נהפוכו אני רואה רק ירידה במצבוחוסר חשק לתפקד .לציין שבכאשר אנו הבנות יוצאות איתה ,היא מתפקדת ,אבל מדברת אליה כמו לקיר .לא שואלת מה עם ילדים ,מה קורה איתנו .האם זהו מצב נורמלי מיוחס לדיכאון מבוגרים "ואיך ניתן לטפל ???תודה

17/09/2011 | 00:33 | מאת: אילן שפר

רחל שלום את מתארת שינוי שהוא יחסית חד מאוד אצל אישה שלדבריך היתה בריאה לחלוטין עד לפני חצי שנה. הדרדרות כל כך מהירה אינה מצב "נורמלי" לדכאון מבוגרים, המושג עצמו "דכאון מבוגרים " הוא מאוד לא מדוייק, אין מחלה כזאת, קיים דכאון אצל מבוגרים כמו גם בגילאים אחרים ובכל מקרה צריך לנסות להבין מה גרם לשינוי כל כך משמעותי. ניתוח יכול להסביר חלק מהתופעה, ייתכן לדוגמא כתוצאה מההרדמה. האם אימך עברה ברור רפואי? החל מבדיקות דם בסיסיות ועד בדיקות הדמיה כו ct מוח? מיפוי מוח? אילו תרופות היא נוטלת? מדוע טופלה בריספרדל? זוהי תרופה אנטיפסיכוטית שבדרך כלל ניתנת להפרעות התנהגות ולא לדכאון. כמה זמן היא מטופלת בציפרמיל? האם עברה הערכה קוגניטיבית? לדעתי יש מקום להערכה גריאטרית כוללת ע"י גריאטר כדי לנסות להגיע לאבחנה מדוייקת יותר של מצבה.

17/09/2011 | 09:12 | מאת: רחל

תודה .מבחן מימי מנטל 22/30 .T3 T4תקינים .TCH 240 שזה גבוה יחסית .מתברר כי על דעת עצמה הפסיקה ליטול אלטרוקסין וכעת מזה שבוע מקבלת לסירוגין 150-200 .היפוטירואידיזם כזה יכול להצביע על סיבה לדיכאון .לא ברור לי למה הפסיכוגאיראטר נתן לה ריספרידל ,אך ידוע לי שזה גרם לה לישון טוב בלילות ,והוא טען שהיא צריכה שינה מלאה ,אחרת תהפוך פסיכוטית ,לדעתי ניתן לה כי התלוננה ללא הרף על כל מיני מיחושים בגוף ללא הלימה .ציפרלקס היא מקבלת מזה חודשיים במינון של 2 ליום .אך כעת החליטה הרופאה ,לאור מצבה והפסיק בהדרגתיות ולתת לה איביקסה .הבעיה שהיא חסרת חיוניות לגמרי .מתלוננת כעת על תחושת מועקה בחזה ,מהרגע שהיא קמה בבוקר עד הערב .ניתן לה גם קלונקס ,בנוסף בהשפעה טובה נוטלת גם קלמנרבין 2 ליום .בנוסף דיקור סיני בבית כי טענה שלא יכולה לכת לקופ"ח "עושה לי מחנק " מסרבת ללכת למועדון קשישים "יש שם זקנים "אין לה שום ענין ושום פעילות .אפילו טלביזיה ומחשב שהיתה נהנית הפסיק לעניין אותה .מדווחת על פחדים וחוסר בטחון "אולי אני אלך ברחוב ואפול " .התנהגות מאוד מוזרה .אבל אם אחת הבנות לוקחת אותה לטייל ,היא נהנית וקונה אבל ,בלי הנאה .האם לדעתך זה הפיך ?ייתכן כי תת הפעילות בבלוטה היא הגורם ??

מנהל פורום גריאטריה