דילמה-לא רוצים הוספיס

דיון מתוך פורום  גריאטריה

29/09/2010 | 01:19 | מאת: בת 35

שלום רב אילן, יש לי שאלה לגבי טיפול בבית לסבתי. סבתי בגיל 88, רוב הזמן במיטה ומטופלת ע"י עובדת זרה. רוב היום היא אפאטית, סובלת מדרגה כלשהי של אלצהיימר ונמצאת במיטה. הגוף שלה כבר לא מייצר כדוריות אדומות ולכן יש לה מחלת דם. יש לה פצע שלא נרפא , לא מגיב לניקוי של האחות והולך ומרקיב, והוא כבר מתקרב לשלב של ניקוי כירורגי. הרופאה המחוזית של קופ"ח מבקשת להעביר את סבתי להוספיס לטיפול סיעודי מורכב כדי שיטפלו טוב יותר בפצע. הפצע כמובן לא ניתן לריפוי אבל הרופאה חושבת שמבחינה רפואית היא תקבל טיפול טוב יותר בהוספיס. העניין הוא שסבתי תמיד ביקשה למות בבית, ורצינו לברר אם יש דרך לאפשר לה זאת. האם יש מסגרת כלשהי שכן יכולה לאפשר לה להישאר בבית? למרות שהמצב לא קל לנו, היינו מעדיפים למלא את מבוקשה. תודה וחג שמח

29/09/2010 | 16:57 | מאת: אילן שפר

שלום אני מצטער לשמוע על מצבה של סבתך. את מציינת במכתבך שתי מסגרות אשפוז שונות לחלוטין: מוסד סיעודי מורכב והוספיס. שניהם אמנם מוסדות רפואיים אך מחלקה סיעודית מורכבת היא בית חולים לכל דבר והדגש הוא על טיפול רפואי: טיפול כירורגי כפי שציינת בפצע לחץ, טיפול באנמיה ע"י מתן מנות דם וכד',במקביל לטיפול בכאבים לדוגמא. הטיפול בהוספיס הוא טיפול תומך בלבד שאינו נועד להארכת חיים אלא בעיקר הקלת כאבים ומניעת סבל של החולה הנוטה למות. הוספיס קיים הן כמחלקת אשפוזית והן כהוספיס בית (ההוספיס אינו יחידה של קופת החולים, תלוי על איזה אזור בארץ מדובר), אפשרות אחרת היא יחידות לטיפול בית של קופות החולים שגם הן נותנות לעיתים שרות של הוספיס בית (תלוי בקופה ותלוי באזור). אני מציע לפנות לקופת החולים בה מבוטחת סבתך ולברר מה אפשרויות הטיפול בבית וכך תוכלו למלא את מבוקשה של סבתך. חג שמח.

מנהל פורום גריאטריה