האכלה ב-PEG בת 92 דמנטית קלה

דיון מתוך פורום  גריאטריה

28/11/2009 | 11:22 | מאת: מיכל נאור תנחום

שלום אני אפוטרופסי של דודה של אמא שלי ז"ל. הדודה מאושפזת בבית אבות ולאחרונה צוות בית באבות לוחץ עלינו על הזנה ב-PEG. האשיה מקסימה מתקשרת אבל דמנטית, אוכלת אבל מעט(גם חסר שיניים כך שבשר הוא מטלה קשה). עאני מביאה שוקולד אוכלת בשמחה ובכלל אוכל שאוהבת היא אוכלת אבל אני לא שם כל יום כמובן ומגיעה לעיתים. נראה לי שלצוות קל יותר לדחוף צינור להאכיל או לתת אינשור. ואני מרגישה שאני לא הייתי רוצה שיכניסו לי צינור בגיל 92. מכיוון שאני אפטרופסית אני מרגישה שאני זקוקה לעצה מקצועית ולא רוצה לקחת אחריות. אנא עיזרו לי. מיכל נאור תנחום

28/11/2009 | 18:04 | מאת: אילן שפר

מיכל שלום אכן התלבטות לא קלה אבל בסופו של דבר ההחלטה תהיה שלך, אני או כל יועץ אחר רק יכולים לחוות דעת ובכל מקרה פורום כזה או אחר הוא מסגרת מאוד מוגבלת בנושאים כבדי משקל כמו הזנה באמצעות peg. החלטה על הכנסת peg בדרך כלל נובעת מחוסר יכולת/רצון של מטופל לאכול ברמה כזאת שהוא עלול להתייבש או לרעוב. אני מבין שבמקרה של דודתך לא מדובר על חוסר יכולת לאכול או לבלוע (בגלל ארוע מוחי לדוגמא, הרי שאז אכילה ובעיקר שתיה דרך הפה עלולים לסכן אותה). הדודה לפי דברייך מסוגלת לאכול ואוכלת, אם כי מעט.השאלה היא כמה מעט? צריך לזכור שאצל אנשים בגילה הצריכה התזונתית ממילא פוחתת ולא כל מה שלנו נראה מעט הוא אכן כך עבורה. דרך אגב אפשר לבדוק תת תזונה בבדיקות דם,( אבל זה כמובן מעלה שאלה נוספת בענין הצורך בבדיקות דם) לא כתבת האם היא שותה? האם היא נותנת שתן? האם הבעיה היא "טכנית" משום שלוקח הרבה זמן להאכיל אותה ואין מי שיעשה זאת. במקרה כזה את יכולה אולי לשקול אפשרות להביא מישהו שישב איתה ויאכיל אותה ובאותה הזמנות גם יארח לה חברה.דרך אגב אם היא לא מסוגלת לאכול מוצקים הרי שגם לכך יש פתרון בצורת בלנדר ואני בטוח שבית האבות ערוך לזה. כפי שאני רואה זאת peg אינה האפשרות האולטימטיבית לאור הפרטים שאת נותנת אבל כפי שציינתי זו החלטה שלך. ישנו מאמר מעניין בנושא - אמנם מדובר שם על הזנה מלאכותית בסוף החיים, אבל אולי תוכלי להעזר גם בו http://bioethics.academy.ac.il/hebrew/links/links_articles6.html בברכה אילן שפר, אח מוסמך יעוץ גריאטרי בבית המטופל טל 0507779683

29/11/2009 | 11:38 | מאת: מיכל נאור תנחום

מר שפר, תודה רבה, רבה. הדודה אכן שותה ואוכלת מעט. אני אבקש בדיקות דם אחרונות ונראה ממתי הן. וגם נראה לי שאנחנו עדיין לא במצב להכניס לה צינור בבטן. תודה רבה

מנהל פורום גריאטריה