שבר טבורי

דיון מתוך פורום  כירורגיית ילדים

09/12/2001 | 20:35 | מאת: נעמי

שלום רב, יש לי תינוקת בת חודש וחצי ויש לה שבר טבורי. הטבור גדול ובולט באופן בוטה מאוד אך ניתן להחזירו פנימה ע"י לחיצה. רופאת הילדים שראתה אותה אמרה כי להערכתה יהיה צורך בניתוח (בשל גודלו). אבקש לקבל כל אינפורמציה ועצה בעניין גם מהרופאים המשתתפים בפורום וגם מבעלי ניסיון. אני מאוד חוששת מביצוע ניתוח הכרוך בהרדמה מלאה וכמובן בכאב. בנוסף אני רוצה לדעת מהם הסיבוכים האפשריים מהשארת השבר ולחילופין מניתוח (שמעתי שהיות ומדובר בבת יתכנו סיבוכים בעתיד לכשהיא תהיה בהיריון). אני מודה לכל מי שיעזור בעניין. נעמי

נעמי יקרה, שבר טבורי היא תופעה שכיחה למדי בילדים. בחלק גדול מהמקרים השבר יסגר בשנים הראשונות לחיים. גיל 3-5 שנים לערך. מדובר בחסר סגירה של הטבעת הטבורית, אך תהליך ההסגרות יכול, כאמור, להמשך גם אחרי הלידה ובמשך השנים הראשונות, כפי שציינתי. הסיכון הקיים בבקע טבורי הוא קטן ביותר, ומסיבה זו ועקב היותו להסגר עצמונית, המלצתי לא לפנות לטיפול ניתוחי לפני גיל 3 שנים. באותם מקרים בהם הבקע אינו נסגר עד גיל 3 רצוי לפנות לכירורג ילדים ועל פי גודלו אז יהיה מקום להחליט באם יהיה צורך בניתוח או לא. גם במקרים בהם ניתן להעריך לפי גודלו של הבקע, כבר בגילה של בתך, שרבים הסכויים שיהיה צורך בניתוח, המלצתי לא לבצע את הניתוח לפני גיל 3 כי ניתוחים בגיל מוקדם הם פחות מוצלחים מבחינה קוסמטית ושיעור ההשנות לאחר הניתוח, יחסית גבוה. לעיתים גם בגיל 3 ניתן עוד להמתין אם יש רושם שהוא הולך ונסגר. בקע שלא נסגר באופן עצמוני עד גיל 5 , יש לנתח כי כבר לא יסגר. בקע שלא מתוקן, יכול להפריע לתפקוד היומיומי גם בבנים אך יותר בבנות ביחוד בתקופת ההריון. בברכה,

10/12/2001 | 12:04 | מאת: נעמי

ד"ר ירדני שלום, ראשית תודה על מהירות התגובה. אני מבינה כי הניתוח הינו קוסמטי. האם יתכן מצב בו הניתוח אינו קוסמטי? הבנתי מרופאת הילדים כי במצב בו הילדה מקיאה ולא ניתן להחזיר את הטבור בלחיצה עלי לגשת מיד לחדר מיון. ומה אז? תודה, נעמי

מנהל פורום כירורגיית ילדים