האם חלק מחיסוני הילדים מיותרים?

דיון מתוך פורום  חיסונים לילדים

21/06/2015 | 01:36 | מאת: תמי

האם אפשר לסמוך על דבריו של מור סגמון המנהל באתר תפוז פורום לחיסונים? האם הוא מומחה לחיסונים? בין היתר הוא כתב לאחרונה: 1. שעלת אינה מחלה מסוכנת לילדים מעל גיל שנה. 2. החיסון הנוכחי לשעלת אינו יעיל, אינו מקנה הגנה (לא רלוונטי) וילדים מחוסנים לשעלת אפילו רגישים יותר לזנים חדשים של החיידק שמסתובבים עכשיו בעולם. לכן יש עליה בתחלואה בשעלת בעולם דווקא בגלל החיסון. 3. חזרת היא מחלה קלה (אז אולי החיסון מיותר?). 4. נגד אדמת מומלץ להתחסן לנשים הרות. הסיבוכים מאדמת בהריון לעובר הם נדירים. אין מחקרים שהוכיחו את יעילות החיסון לאדמת בהפחתת תחלואה (אז אולי החיסון לילדים מיותר?). 5. אין בישראל פוליו משנת 1988 (אז אולי החיסון מיותר?). 6. טטנוס מאוד נדיר בישראל (ולפיכך אולי גם זה חיסון מיותר?).

תמי שלום, איני מכיר את מור סגמון, ואיני מעוניין לחוות דיעה מקצועית עליו. לשאלותייך: 1. אף כי עיקר התמותה כיום קורה בילדים מתחת לגיל שנה, ישנה תחלואה קשה וסיבוכים גם מעבר לגיל זה (למשל דלקת מח, חנק, פרכוסים וכדומה). 2. החיסון הנוכחי לשעלת (האל-תאי) יעיל אולי פחות ממה שההינו רוצים, אך בעבודות שונות, במתן מספר מנות מלא של החיסון, הוא מקנה כ-75-80% הגנה. ברור שהיינו רוצים הגנה טובה יותר, אבל זה פשוט מה שיש כרגע. בעבודה שפורסמה לאחרונה לאחר התפרצות באזור ירושלים, ראו תחלואה רבה יותר ושיעור סיבוכים גבוה יותר בילדים שלא חוסנו ובילדים שקבלו את החיסון רק באופן חלקי. לפיכך גם שאר חלקי שאלתך אינו נכון ככל הנראה. 3. חזרת היא מחלה קלה קלה בחלק מהחולים, אך יכולה לגרום אפילו תמותה בשיעור ניכר מהחולים במחלה. לפיכך איני סובר שהחיסון מיותר. 4. אי אפשר לחסן נשים הרות בחיסון חי מחלש, לפיכך יש לחסן את הנשים טרם כניסתן להריון. הסיבוכים מאדמת בהריון לעובר הם נדירים משום שבעקבות החיסון יש מעט תחלואה בעת הריון. במקומות בהם לא מחסנים אין זה נדיר כלל וכלל, והפגיעה בעובר יכולה להיות קשה מאד.. אין זה נכון כי החיסון אינו מקטין את שיעורי המחלה בילדות, ולכן מחוסנים, בילדות, שני המינים. לכן איני חושב שהחיסון מיותר. 5. אכן אין בישראל פוליו משנת 1988, אך מצב זה נגרם משום שהאוכלוסיה ברובה מחוסנת. רק לפני כשנתיים נחשפו אזרחי ישראל לזן אלים של הוירוס שהתגלה בביוב ולא דווח אפילו על חולה אחד. להבנתי זהו הישג אדיר של החיסון. 6. חידק הטטנוס אינו נדיר בישראל כלל וכלל והוא מתגורר באדמה, בחלודה וברקב. הסיבה שהסתמנות מחלת הטטנוס נדירה מאד, היא כי האוכלוסיה מחוסנת ומתחסנת בעת חשיפה פוטנציאלית. רק לפני כשנתיים נפטרה אישה מבוגרת באזור השרון בשל מחלת הטטנוס. הרשי לי לכן, לחלוק על הטענה כי הוא מיותר הרשי לי להוסיף עוד דבר מה באופן כללי: החיסונים הינם אולי ההישג הגדול ביותר של הרפואה המודרנית. מכוונים את החיסונים למחלות בעייתיות הגורמות לתחלואה קשה ולתמותה. להבנתי, כל אדם שמחלה מאלה נחסכת ממנו חב את חייו לחיסון. לא הייתי מנסה בכוח להוריד את מספר החיסונים ולצמצמם. למידע נוסף תוכלי לפנות ל- www.chisunim.co.il בברכה,

מנהל פורום חיסונים לילדים