תינוקת בת 3 חודשים בסביבה ללא חיסנים

דיון מתוך פורום  חיסונים לילדים

03/12/2014 | 18:13 | מאת: נירית צוק

בתי בת שלושה חודשים. אנו חיים בסביבה בה הורים רבים אינם מחסנים את ילדיהם או מחסנים אותם באופן חלקי. במידה והיא נחשפת לילדים מעל גיל שנה שלא מחוסנים במחלות נגדן מתחילים לחסן בגיל שנה (כלומר מחלות שהיא עדיין לא מחוסנת אליהן כמו אבעבועות, אדמת וכו') האם זה עלול להוות סכנה עבורה? התזונה שלה מבוססת על הנקה מלאה.

נירית שלום, לצערי התשובה חיובית. בכל מחלה שאינה מחוסנת אליה, אם תחשף, הילדה עלולה להידבק ולחלות. הנקה אינה מספקת הגנה יעילה מספיק. ירידה בתחלואה עקב הנקה הוכחה בעיקר במחלות וירליות נשימתיות או של מערכת העיכול, אך לא במחלות כמו אדמת, חצבת וכדומה. כמובן שבגילה ישנם חיסונים שאינה יכולה לקבל עדיין, כמו ה-MMRV עליו שאלת, אך כאן אנו "סומכים" על "חסינות העדר" (HERD IMMUNITY). אלא שבאזור כמו באזור מגורייך, יש סיכוי של אבדן של חסינות זו. יש להבין, כי גם אם היתה בגיל החיסון (וקל וחומר אם אינה), אף חיסון אינו תופס ב-100%, אלא סביב 95% בד"כ, בתלות בחיסון. משמעות הדבר היא שכ-5 ילדים מכל 100 שיחוסנו, לא יפתחו חסינות טובה כנגד המחלה הספציפית, ואם יחשפו למחלה הם עלולים לחלות בה (אם כי לעתים בצורה קלה יותר). כאן נכנסת "חסינות העדר" לתמונה - אם כל האנשים סביבם יהיו מחוסנים, לא יהיה להם ממי להידבק. יתכן, כאמור, שמצב זה אבד באזור מגורייך. ואכן, מפעם לפעם אנו רואים התפרצויות של מחלות בנות מניעה בחיסון, כמו התפרצות חצבת לפני מספר שנים באוכלוסיה החרדית, התפרצות חזרת לפני כשנתיים ביבנה ועוד אחת לפני מספר שנים בבני ברק, והיו גם אחרות. אופייני לכולן שהופיעו באזורים בהם אחוז האוכלוסיה המחוסנת נמוך מבדרך כלל. בברכה,

מנהל פורום חיסונים לילדים